Imke de Beer
Imke de Beer

Jongeren die voor het eerst mogen stemmen: ‘Waarom zou je het niet doen?’

Algemeen

Laarbeek - 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Men kan dan naar de stembus om te kiezen wie de komende vier jaar het land moet besturen. Voor sommige jongeren is het de eerste keer dat ze hun stem mogen uitbrengen. DeMooiLaarbeekKrant sprak er drie. Waarom gaan zij stemmen?

Imke de Beer (19)
Mariahout – Imke twijfelt nog tussen drie partijen. Ze vindt het moeilijk om een keuze te maken. “Er zijn heel veel partijen om uit te kiezen en hierdoor ga ik twijfelen. Ik ben het niet altijd eens met alle standpunten van een partij en dat maakt de keuze ook moeilijker. Ook denk ik dat ik weinig over de politiek weet. Ik denk dat dit twee redenen zijn waarom veel jongeren niet gaan stemmen.” Zelf vindt ze het wel belangrijk om te gaan stemmen. “Ik vind dat als je niet stemt, je ook geen kritiek moet leveren op de overheid. Je hebt er zelf namelijk voor gekozen om je niet te laten horen en er zo invloed op uit te oefenen. Het is bovendien je recht om te stemmen, dus waarom zou je het niet doen.” Standpunten die Imke meeneemt in haar keuze voor een politieke partij zijn gelijkheid en jongeren. Volgend jaar is ze zelf student en ze kijkt dus ook naar hoe dingen voor studenten geregeld worden.

Lisa Holtgrafe (19)
Aarle-Rixtel – Lisa (19) heeft nog geen idee waar ze op gaat stemmen. Net zoals veel jongeren weet ze niet veel over de politiek en ze houdt zich er niet zo mee bezig. De grootste partijen kent ze over het algemeen wel, maar ze heeft niet bij alle partijen een idee waar ze voor staan. “Ik heb wel een stemwijzer gedaan, maar daar kwamen partijen uit waar ik niet op ga stemmen, dus daar kwam ik niet veel verder mee.” Standpunten die ze belangrijk vindt zijn de studiebeurs, meer sociale huurwoningen, het klimaat en verder voornamelijk jongerenzaken. “Ik vind het wel belangrijk om te gaan stemmen. In sommige landen mag je niet eens stemmen. Je hebt het recht om te stemmen, dus ik vind dat je het dan ook moet doen. Als je meningen hebt over dingen die je wilt veranderen, dan moet je je stem gebruiken.”

Luc Hamelijnck (19)
Beek en Donk - Luc Hamelijnck studeert data science aan de TU in Eindhoven. Hij voetbalt graag, bijvoorbeeld in Sparta ’25 O19-1. Verder houdt hij van pianospelen, lezen en drinkt met een aantal vrienden graag een biertje. Maar buiten al deze dingen houdt Luc zich ook bezig met politiek. Hij gaat zeker stemmen, alleen weet hij nog niet op welke partij. “Ik heb een aantal stemwijzers gedaan er daar kwamen VVD en D66 vaak als hoogst genoteerde partijen uit. In beide partijen kan ik me ook redelijk goed vinden. Het wordt sowieso een van deze twee”, zegt Luc. Nog een kleine week heeft Luc de tijd om een keuze te maken. “Ik ga nog een extra stemwijzer doen en goed nadenken, dan weet ik op wie ik ga stemmen.” Het onderwerp dat de tiener het meest bezig houdt is onderwijs. Luc: “Onderwijs is enorm belangrijk voor mij, want het gaat over het heden en bepaalt mijn toekomst. Jongeren moeten zeker gaan stemmen deze verkiezingen. Elke leeftijdscategorie, dus ook wij, moeten onze stem laten horen”, aldus Luc.

Lisa Holtgrafe
Luc Hamelijnck