Suzan Mulder (l) en Dieuwke Kommerij (r)
Suzan Mulder (l) en Dieuwke Kommerij (r) Foto: Mark Barten

Schrijfwedstrijd bibliotheek: ‘Je kunt over iets kleins een boeiend verhaal schrijven’

Algemeen

Laarbeek - Schrijven is hun grote hobby. En volgens hen is het iets dat iedereen eens kan proberen. Dieuwke Kommerij is redacteur bij DeMooiLaarbeekKrant en won eerder twee schrijfwedstrijden. Suzan Mulder is oud-redacteur van DeMooiLaarbeekKrant en zit namens haar nieuwe werkgever Bibliotheek De Lage Beemden in de jury van de Schrijfwedstrijd Tweestrijd. Bent u nog in tweestrijd over deelname? Dieuwke en Suzan vertellen wat er zo leuk is aan meedoen.

Suzan: "Toen mijn eerste artikel in DeMooiLaarbeekKrant werd gepubliceerd was ik op van de zenuwen. Wat denk jij dat het zo spannend maakt om je verhaal op papier te zetten en dat te delen met anderen, zelfs als het om fictie gaat?"

Dieuwke: "Volgens mij komt dat omdat met het schrijven van een verhaal alles uit je eigen hoofd komt. De tekst weerspiegelt jouw ideeën over het onderwerp. Maar weet je wat het leuke is? Als je de tekst eenmaal gedeeld hebt, blijkt het verhaal vaak heel veel herkenning op te roepen bij anderen en volgen er leuke gesprekken. Dat is, denk ik, ook de kracht van schrijven. Je maakt daarmee verbinding met anderen. En verhalen lezen zorgt natuurlijk voor ontspanning. Dat kunnen we allemaal wel gebruiken, toch? Wat vind jij moeilijkste aan het schrijven van een verhaal?"

Suzan: "Dat is dat moment dat ik met een leeg vel papier voor mijn neus zit. Ik weet dan precies wat ik wil vertellen, maar het komt er nog niet uit. Ik weet nu dat het een kwestie is van gewoon uitproberen. De zinnen hoeven niet meteen perfect op papier. Je begint met letterlijk op te schrijven wat je denkt en daarna ga je schuiven met woorden en zinnen en vooral heel veel schrappen. Welke tips zou jij de deelnemers aan de schrijfwedstrijd mee willen geven?"

Dieuwke: "Ga de uitdaging van een schrijfwedstrijd gewoon eens aan. Het is een leuke manier om te ontdekken wat jouw stijl van schrijven is. Vaak krijg je feedback waar je weer van leert. Schrijven moet je vooral veel doen om er beter in te worden. Uitproberen, korte en lange zinnen afwisselen, je tekst eens weg leggen. En niet te vergeten: zorg voor een goede openingszin. Eentje die direct de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelt. Daar leent het thema tweestrijd zich heel goed voor. Iedereen is in de praktijk een vat vol tegenstrijdigheden en heeft wel eens een innerlijk conflict. Of dat nou naar voren komt bij belangrijke keuzes rondom leven en dood of dat je niet kunt kiezen uit de vooraf bedachte spruitjes of die pizza waar je ineens zoveel trek in hebt."

Suzan: "Ja, dat is meteen ook het leuke aan het schrijven van verhalen. Dat kan gaan over een groot belangrijk maatschappelijk thema. Dan werkt het vaak goed om in te zoomen. Bijvoorbeeld door een persoonlijke ervaring te beschrijven. Maar je kunt ook over iets kleins een boeiend verhaal schrijven. Dan vergroot je het onderwerp juist uit. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de techniek ‘show, don’t tell’. In het geval van de spruitjes of pizza schrijf je dan niet: Ze zette haar computer uit en bedacht dat ze eigenlijk meer zin had in pizza dan spruitjes. Maar bijvoorbeeld: Terwijl ze haar laatste mail van die dag beantwoordde, rammelde haar maag. Hoe laat was het eigenlijk? Ze had aan één stuk doorgewerkt vandaag en zelfs de lunch overgeslagen. Met een zucht dacht ze aan de zak spruitjes in de koelkast die ze nog schoon moest maken. Vanuit haar ooghoeken zag ze aan de overkant van de straat een pizzakoerier op zijn brommer voorbijrijden…"

Overtuigd om mee te doen? De Schrijfwedstrijd Tweestrijd is voor alle volwassen inwoners van de gemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel en Boekel. Je verhaal van maximaal 600 woorden kun je tot uiterlijk 11 april inzenden. Voor meer informatie ga je naar www.bibliotheeklagebeemden.nl.