Afbeelding

PIT-actie levert inzicht op in huisvesting arbeidsmigranten

Algemeen

Mariahout - Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft op 11 maart een controle uitgevoerd op een locatie in Mariahout. Bij de controle waren medewerkers van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW), Veiligheidsregio (VRBZO) en gemeente betrokken. 

De actie was vooral opgezet om een beter beeld te krijgen van de activiteiten die op de locatie plaatsvinden en de woon-, werk- en leefomstandigheden van de arbeidsmigranten. “Wanneer we signalen hebben dat op een locatie mogelijk zaken spelen die in strijd zijn met de wetgeving, dan nemen we een kijkje om met eigen ogen te zien wat er gebeurt”, licht burgemeester Frank van der Meijden de actie toe. 

Resultaat
Uit het onderzoek bleek dat er op de locatie 16 personen verblijven, die allen rechtmatig in Nederland zijn en hier mogen werken. Zeven personen staan niet ingeschreven in de basisregistratie personen. De brandveiligheid was op orde omdat er voldoende brandmelders aanwezig waren. De huisvesting van de arbeidsmigranten op dat adres is in strijd met het bestemmingsplan. De Inspectie SZW heeft informatie ingewonnen bij de arbeidsmigranten over hun werkomstandigheden.  

PIT
Onder de regie van het Peelland Interventie Team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Handhaving
Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak. Als het vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van diegenen die er verblijven. Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd is samenwerking met meerdere partijen. “De aanpak van criminaliteit en ondermijning is een continu proces. We blijven deze strijd voeren en grijpen in als er iets niet in de haak is. Ook de maatschappij heeft een signalerende rol. Mensen kunnen zich bewust zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt en melden bij de politie als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt”, aldus burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek. “Alerte burgers helpen om de samenleving veilig en leefbaar te houden.”

Informatie en tips
Inwoners kunnen eventuele overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl. Ook bij Meld Misdaad Anoniem (M.) kunnen meldingen worden gedaan via 0800-7000. Alle tips worden vertrouwelijk behandeld.