Het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk
Het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk Foto: Mark Barten

20.000 euro voor inrichting Huiskamers in Dorpshuizen

Algemeen

Laarbeek - De Stichting Dorpshuizen Laarbeek (SDL) heeft een subsidieverzoek ingediend bij de Stichting Doen en deze is gehonoreerd. Het project ‘Huiskamers’ krijgt een flinke steun in de rug. Er is € 20.000 toegekend om in de kernen waar SDL een gemeenschapshuis beheerd, dit geld in te zetten voor de inrichting.

Met de komst van SDL in 2020, waar een burgerinitiatief aan ten grondslag lag, is een afspraak gemaakt met de bewoners van Laarbeek. Een afspraak dat de gemeenschapshuizen van Laarbeek dicht bij de gebruikers blijft. Verenigingen, organisaties, particuliere gebruikers maar ook de politiek hebben vol overtuiging gekozen voor deze oplossing.

Bibliotheek De Lage Beemden, LEV-Laarbeek en SDL hebben elkaar gevonden om met hun inzet bij te dragen aan de individuele en collectieve draagkracht om de lokale gemeenschap te versterken. Het project 'Huiskamer' hebben zij hier samen voor uitgekozen. Wat is er mooier om dit samen met zoveel mogelijk partijen vorm te geven. Op deze manier worden burgers eigenaar en vergroten we de leefbaarheid in de kern.

Inmiddels is er in elke kern een werkgroep geformeerd waar een gemêleerd gezelschap invulling gaat geven aan de plannen. Per kern gaat geïnventariseerd worden waar behoeftes liggen. Deze behoeftes worden daarna vertaalt naar een inrichtingsplan en activiteitenplan waardoor er inhoud aan de Huiskamer wordt gegeven. Met de toekenning van de subsidie door Stichting Doen is de Huiskamer in elke kern weer een stuk dichterbij gekomen.