Afbeelding
Foto: Wim van den Broek

‘Als partijen zich ingraven, wordt onze rol lastig’

Gemeente

Laarbeek - Burgers die in conflict liggen met hun buren, vaak een bedrijf. Het is iets van alle tijden en zal waarschijnlijk ook altijd zo blijven. Een oplossing is soms voorhanden, maar evenzo vaak is het probleem lastiger de kop in te drukken. De gemeente heeft hier vaak een handhavende, maar ook bemiddelende rol in. Maar wat als er geen oplossing mogelijk is?

In de Torenakkerweg in Aarle-Rixtel en bij de Artex in dat dorp ligt zo’n probleem. Omwonenden ervaren overlast, een probleem dat serieus opgepakt moet worden. Maar ook in andere dorpen sluimert ontevredenheid bij burgers. Wat is dan de rol van de gemeente? Op de eerste plaats moet er gekeken worden of iedereen zich houdt aan de regels die er zijn. “Maar de gemeente heeft ook een bemiddelende rol. We proberen op de eerste plaats de communicatie te herstellen tussen de partijen die een conflict hebben”, legt burgemeester Frank van der Meijden uit. “Als er iets is, laat het ons weten.” In het geval van parkeeroverlast in de Torenakkerweg leek een oplossing op handen. Leek. Nu diverse partijen ageren tegen de aangedragen oplossing, is dit van tafel. “Dan houdt het op. Maar dat wil niet zeggen dat we stoppen. Mensen mogen altijd een oplossing aandragen en we houden de dialoog open. Dat is ook onze taak. We staan open voor andere oplossingen.”

In het geval van de Artex ligt het complexer. Omwonenden ervaren overlast van het bedrijf, maar metingen tonen telkens aan dat de Artex blijft binnen de kaders die er gelden. “Iedereen moet alles baseren op de feiten. Allerlei instanties constateren dat er daar binnen de regels gewerkt wordt. Daar moeten wij het dan mee doen. Wij moeten afgaan op feiten en cijfers”, vertelt Ronnie Tijssen, fractievoorzitter van PNL. Net als andere partijen krijgt hij veel vragen van inwoners, waar ze een oplossing voor proberen te vinden, of inwoners de juiste kant op te sturen. “We krijgen veel verzoeken, vragen, ideeën en plannen van inwoners. We nemen iedereen serieus. Heb je iets kom er mee. Maar als een strijd steeds harder wordt en het wordt een juridische strijd, dan is onze rol uitgespeeld.”

“Wij zitten er voor de inwoners, we hebben een volksvertegenwoordigende rol”, geeft ook Jordy Brouwers van ABL aan. Ook zij krijgen veel verzoeken/vragen van inwoners. “Veel problemen zijn oplosbaar. We proberen de mensen op weg te helpen. Dat lukt helaas niet altijd, maar we willen de discussie wel een stukje in de goede richting helpen.” Maar als partijen zich helemaal ingraven, dan wordt de rol van raadsleden lastig, geeft Brouwers aan. “Wij hebben een kaderstellende en controlerende rol. Wij zitten er voor het algemene belang, niet voor dat van die ene burger. We moeten zo objectief mogelijk blijven en zorgen dat er geen belangenverstrengeling is.”