Een impressie van hoe de nieuwe Heuvel eruit zou kunnen komen te zien.
Een impressie van hoe de nieuwe Heuvel eruit zou kunnen komen te zien.

‘Wat als Heuvelplan niet doorgaat?’

Algemeen

Lieshout - Vandaag (donderdag 18 maart) staat de centrumontwikkeling op de Heuvel in Lieshout weer op de politieke agenda. Er wordt een presentatie gegeven over de huidige stand van zaken en tevens wordt de gemeenteraad in een gesloten gedeelte om advies gevraagd.

Het verhaal is inmiddels bekend. Om het centrum van Lieshout een impuls te geven op zowel winkelgebied als het gebied van woningaanbod, wil de gemeente op de Heuvel een nieuw winkelhart bouwen. Een nieuw pand met daarin plek voor een Jumbo-supermarkt en ruimte voor nog enkele ondernemers. Daarboven komen twintig appartementen. In Lieshout is het nog net niet het gesprek van de dag, maar het houdt veel mensen bezig en iedereen heeft er een mening over. Moet het nu wel of niet doorgaan?

Ondernemers Mark Lommen (DA) en Albert van den Bogaard (Jumbo) hopen dat het plan doorgaat. “Want hoe ziet Lieshout er over tien jaar uit als het nieuwe centrum er niet komt?”, vragen ze zich af. “Over tien jaar zit ik ook op de plek waar ik nu zit. Daar is het nu al te krap, parkeren is er geen luxe en ook dan zal ik moeten investeren richting de toekomst, zoals dat ook in het nieuwe plan moet”, vertelt Van den Bogaard. “Er is laatst ook een klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. De klanten van Jumbo Lieshout vinden dat daar de paden te smal zijn, er te weinig assortiment is en je er slecht kunt parkeren. Zaken die in een eventuele nieuwe winkel verleden tijd zijn.”

“Dit is in onze ogen een eenmalige kans”

Collega-ondernemer Lommen zit iets verderop in de Dorpsstraat, tegen het nieuwe plan aan. “Ik zit hier op een eiland. Sinds de groenteboer hiernaast weg is, merk ik dat omzet daalt. Winkels moeten dicht bij elkaar zitten, dan versterk je elkaar. Hier heb je geen ‘loop’. De huidige situatie in Lieshout is ongunstig. Over tien jaar zit ik hier zo niet meer. En door een natuurlijk verloop zal het aantal winkels in de toekomst alleen maar afnemen en dat is een situatie die niemand wil.”

De ondernemers willen een keer een positief geluid geven, naast enkele protesten. Ze vrezen dat mocht het plan niet doorgaan, Lieshout over tien jaar een enorme stap terug heeft gezet. “Kijk naar dorpen als Gerwen en Nederwetten. Die hebben geen supermarkt meer. En vergeet ook niet hoeveel de detailhandel sponsort voor verenigingen in het dorp. Als winkels verdwijnen, zal dat ook verdwijnen.”

Lommen en Van den Bogaard zijn duidelijk voor het plan. “Voor de toekomst van Lieshout is het zo belangrijk om levendigheid te bewaren. Dit kan daarvoor zorgen. Natuurlijk moet alles goed afgewogen en bekeken worden. Maar dit plan kan het verblijf in Lieshout veraangenamen en een zuigende werking op de omgeving hebben. Daar kunnen veel ondernemers van profiteren. De gemeente steekt nu zijn nek uit om de toekomst te waarborgen, met hulp van subsidies. Dit is in onze ogen een eenmalige kans.”