Jan van der Aa
Jan van der Aa Foto: Martin Prick

Jan van der Aa onderhoudt Lieshoutse volière al 50 jaar

Dier & Natuur

Lieshout - De volière aan de Floreffestraat in Lieshout kan rekenen op veel bezoek. Geheel belangeloos wordt deze al 50 jaar onderhouden door Jan van der Aa.

De ene dag moet de goot worden nagekeken omdat alles dreigt onder te lopen. Dan krijgt Jan een telefoontje dat er een paar jongelui op het dak zitten. Meestal echter komen er positieve geluiden over de volière naar buiten. “Het is een echte publiekstrekker in de zomer. Soms komen er mensen speciaal voor de vogels naar Lieshout.” Elke dag loopt Jan even naar het vogelverblijf om alles te controleren. Er moet gevoerd worden en nagekeken of alles met de gevederde vrienden in orde is.

“Het liefste had de burgemeester 
ook een dierenpark in Lieshout gehad, 
maar dat is er nooit gekomen”

De kooi is gemetseld door vrijwilligers op de plaats waar hij nu staat. De voorganger stond bij de bibliotheek, die inmiddels is afgebroken. De volière was een initiatief van burgemeester Piet van Hout, die natuur in het dorp een warm hart toedroeg. André Oerlemans kwam in 1991 werken op het toenmalige gemeentehuis in Lieshout. Hij weet nog goed, dat de burgemeester het belangrijk vond, dat een dorp een bepaalde uitstraling had. “Daar hoorden dieren bij. Het liefste had de burgemeester ook een dierenpark in Lieshout gehad, maar dat is er nooit gekomen.”

André is nu secretaris van Vogelvereniging Laarbeek. Tijdelijk voorzitter Tom Gruijters legt uit, dat deze vereniging is ontstaan uit alle vogelverenigingen, die er in de kernen van Laarbeek waren. In Beek en Donk waren er op een gegeven moment zelfs twee. De Vogelvereniging Laarbeek heeft op het moment 73 leden. Behalve, dat er veel nieuwtjes over het fokken van vogels worden uitgewisseld kunnen leden genieten van lezingen en workshops. Hoofddoel is om elke twee jaar een vogeltentoonstelling te organiseren, waar keurmeesters de prestaties van de leden komen beoordelen.

“Als er aan de kooi iets gerepareerd 
moet worden, zijn ze er meteen”

Een lange tijd
De volière aan de Floreffestraat nodigt uit tot een bezoek. “Hoe meer kleuren de vogels hebben, des te leuker vinden vooral (kleine) kinderen het schouwspel”, legt Jan uit. “Er worden veel foto’s gemaakt en filmpjes met de kooi als achtergrond. Soms zijn kinderen erg geïnteresseerd in de vogels en de eieren. Op een bepaald moment gaf ik een kind een kwartelei, omdat deze een paaseitje in het nestje meende te herkennen. Hij stak het meteen in zijn mond, om het daarna met een vies gezicht weer uit te spugen!”

Jan is erg tevreden met de contacten en de zorg van de gemeente Laarbeek. “Ik hoef de rekeningen van het voer maar in te dienen en ze worden vergoed. Als er aan de kooi iets gerepareerd moet worden, zijn ze er meteen”. Maar de lijntjes naar de Vogelvereniging Laarbeek zijn ook erg kort. Aan de vrouw van Jan wordt een mooie bos bloemen overhandigd. Jan krijgt de vogels voor de volière steeds vanuit de vereniging. “En dat terwijl Jan helemaal geen lid is”, legt André uit. Maar dat de vereniging het werk van Jan waardeert blijkt wel uit de complimenten, die Jan van zowel de voorzitter als de secretaris krijgt. “50 jaar is toch een hele tijd”, fluistert de tijdelijk voorzitter na afloop van het bezoek aan de volière tegen uw verslaggever.