O.a. bij het gemeentehuis van Laarbeek werden maandag al de eerste stemmen uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen.
O.a. bij het gemeentehuis van Laarbeek werden maandag al de eerste stemmen uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Laarbeek volgt landelijke trend: VVD de grootste, CDA blijft nipt de tweede partij

Algemeen

Laarbeek - Net als landelijk is ook de VVD de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen in Laarbeek. De partij kreeg 29,4 procent van de stemmen, een winst van 4,2 procent. Achter de liberalen is het CDA net als vier jaar geleden de tweede partij, maar deze partij verliest wel.

Het CDA kreeg van de Laarbeekse kiezers 13,9 procent van de stemmen, bijna 4 procent minder dan in 2017. Achter de christendemocraten volgen PVV (12,7 procent, -3 procent) en D66 (11,8 procent, + 1,9 procent). De grote verliezer in Laarbeek is de SP. De socialisten kregen in 2017 nog 15,4 procent van de stemmen en moeten het nu doen met 9 procent. Naast het CDA is de PvdA de tweede landelijk partij die hier ook in de gemeenteraad zit. Waar het CDA in Laarbeek stemmen verliest, boekt de PvdA een bescheiden winst van een half procent, met een totaal van 4,1 procent van de stemmen.

Nieuwkomers
Forum van Democratie boekte landelijk een grote winst ten opzichte van 2017. Ook in Laarbeek steeg het aantal stemmen voor die partij. Van 1,4 naar 3,8 procent. Ook nieuwkomers JA21 (2,4 procent), VOLT (1,7 procent) en BBB 1,2 procent kregen in Laarbeek (voorzichtig) voet aan de grond. GroenLinks (3 procent, -2,1 procent) en 50PLus (1,2 procent, -1,5 procent) behoorden tot de verliezers in Laarbeek.

In Laarbeek bracht 80 procent van de stemgerechtigden hun stem de afgelopen dagen uit. Dit was iets minder dan vier jaar geleden, toen lag het percentage op 81,5 procent.  

Een overzicht van de stemmen.