De plek op de Pater Becanusstraat in Beek en Donk waar zes Ruimte voor Ruimte-kavels te vergeven zijn.
De plek op de Pater Becanusstraat in Beek en Donk waar zes Ruimte voor Ruimte-kavels te vergeven zijn. Foto: Mark Barten

De woningnood is hoog in Laarbeek: 321(!) geïnteresseerden voor 6 kavels

Algemeen

Laarbeek - Zes bouwkavels aan de Pater Becanusstraat in Beek en Donk zijn er te vergeven. Het aantal geïnteresseerden: 321 (!). Het toont aan dat de vraag naar ruimte om te bouwen in Laarbeek hoog is. Klein probleempje: veel speelruimte heeft Laarbeek niet. Om meer te kunnen bouwen moet de gemeente in overleg met regiogemeenten om daarna naar het provinciehuis in Den Bosch te stappen met de vraag om meer te kunnen bouwen.

Wethouder Tonny Meulensteen trekt deze week aan de bel. Er moet iets gebeuren. “Laarbeekse woningzoekenden worden uit de markt gedrukt door mensen die uit het stedelijk gebied (Eindhoven en omgeving, red.) komen”, legt Meulensteen uit. “Laarbeek had vorig jaar 1030 nieuwe inwoners, 460 daarvan komen uit het stedelijk gebied, ruim 40 procent. Zij zoeken hier woonruimte omdat er aan die zijde te weinig bouwvolume is.”

Het is een regionaal probleem, maar wethouder Meulensteen zit er voor de Laarbeekse inwoners en wil zich voor hen sterk maken dat er in de toekomst meer gebouwd kan worden. Tot 2035 mag Laarbeek 800 woningen bouwen van de provincie, die daar over gaat. Vanuit Den Bosch wordt gekeken naar de demografische ontwikkeling van gemeentes en periodiek wordt het aantal te bouwen woningen bijgesteld. In Laarbeek was men negatief verrast dat het aantal niet positief werd bijgesteld. De 800 woningen die Laarbeek nu mag bouwen tot 2035 zijn deels al vergeven. Zo zitten daar de woningen bij van nieuwbouwplannen als De Klokkengieterij (Aarle-Rixtel), Hoge Regt en Beekse Akkers (Beek en Donk) en Nieuwenhof Noord (Lieshout). Tot 2035 betekent dit dat er nog 106 woningen naast de al bestaande plannen gebouwd kunnen worden. Een kleine acht huizen per jaar. “Dat is een groot probleem waar we mee worstelen”, geeft Meulensteen aan. “De gemeenteraad heeft al aangegeven een brief te willen schrijven aan de provincie. In de regio moeten we het nu eerst eens worden over wie wat waar en wanneer gaat bouwen. Daarin trekken we samen op.”

De wethouder hoopt dat de provincie snel groen licht zal geven voor meer woningbouw. Hij verwacht dat er binnen de stedelijke bebouwing van Laarbeek nog zeker ruimte is voor 600 tot 700 extra woningen.

Wethouder Tonny Meulensteen