De Effenaar in Eindhoven.
De Effenaar in Eindhoven.

Seattle-sound naar de Effenaar: Mudhoney op 2 oktober

Zakelijk advertorial

Voor menigeen onder de radar gebleven, voor de fijnproever van de betere gitaarherrie een belangrijke naam in de grungegolf die in de jaren ‘90 vanuit Seattle de wereld overspoelde: Mudhoney. Het is één van de weinige overgebleven iconische bands uit de havenstad in de staat Washington die nog actief zijn. Op 2 oktober komen ze naar Eindhoven.

Grootscheepse overname
Dat betekent een avond gitaarrock van één van de meest ongepolijste edelstenen uit de muziekschatkist die Seattle heet. We schrijven 1991: de eerste vrouwelijke zwarte burgemeester in de VS aanvaardt haar ambt, in Albanië vangen de eerste verkiezingen met meerdere partijen aan en in de ruimtevaart wordt reeds gebruik gemaakt van menig zonnepaneel. Een bonte verzameling gitaarbands veroveren de wereld en maken korte metten met de heersende hair metal bands. Die verandering ziet de liefhebber al aankomen als Guns ‘n Roses de bands Faith No More en Soundgarden meeneemt als voorprogramma. Het album Nevermind van Nirvana vormt het startschot van de grootscheepse overname, waar ook Alice In Chains en Pearl Jam bij betrokken zijn. De pers plakt er een sticker op: grunge.

Links met Nirvana
Mudhoney heeft het in zich om de onbenoemde aanvoerder van die beweging te worden, maar de band onder leiding van Mark Arm kent niet de pop-feel die op Nirvana’s Nevermind zo rijkelijk tot bloei komt. Toch zijn er vele links: Mudhoney-nummer The Money Will Roll Right In stond vaak op de setlist van het vermaarde trio, Arm was een goede vriend van Kurt Cobain. En Kurt Cobain was op zijn beurt een groot Mudhoney-fan. In 1989 tourde Mudhoney bovendien al met TAD door Europa, waar Nirvana het voorprogramma verzorgde. Daar verscheen een mooi boek over van de hand van Bruce Pavitt, één van de oprichters van het belangrijke label Sub Pop. Een bedrijf waar Mark Arm weer in het magazijn werkte. Tot slot werd slagwerker Danny Peters regelmatig door Nirvana ‘geleend’, voordat Dave Grohl de drumstokken aanpakte.

Grunge voor gevorderden
Alle associaties en verhalen daargelaten, zorgt Mudhoney anno 2021 nog altijd voor vuurwerk op het podium. Op 2 oktober staat de Effenaar in het teken van opzwepende en gruizige gitaarrock, waarbij underground hits als Touch Me I’m Sick (dat hard meegezongen zal worden na dit bewogen jaar) en Suck You Dry immer met luid gejuich ontvangen zullen worden. De albums Superfuzz Bigmuff en Every Good Boy Deserves Fudge gelden als sleutelplaten. Mudhoney is ware grunge voor gevorderden, al zal de band dat zelf nooit zo uitdrukken. Tickets zijn verkrijgbaar via de website effenaar.nl.