De Roodborsttapuit
De Roodborsttapuit Foto:

Digitale lezing IVN Laarbeek ‘Hoe voelt het om een vogel te zijn’

Dier & Natuur

Laarbeek - Reeds lange tijd zijn veel activiteiten van het IVN Laarbeek noodgedwongen vanwege corona tot een minimum beperkt. Toch hebben enkele mensen een plan gemaakt om ook in deze tijd iets over de natuur te laten horen en zien. Piet Gruijters, lid van vogelwerkgroep de Ortolaan, gaat proberen een lezing via Zoom te verzorgen op donderdag 15 april. De titel is: 'Hoe voelt het om een vogel te zijn'.

De mens gebruikt informatie van verschillende zintuigen vaak tegelijk en onbewust. Bij vogels is dat ook zo, omdat ze op die manier hun kans om te overleven vergroten. De meeste mensen hebben wel eens een lijster of merel op een gazon zien zoeken naar wormen. Hij hipt even, blijft staan, houdt z’n kop scheef en wacht... kijkt hij of luistert hij? Er is van alles hierover te vertellen. Veel vogels zien ongelooflijk goed, maar sommige zijn juist vrijwel blind, zoals de kiwi. Hoe komt dit?

Er is van alles te vertellen over de tastzin van de roodsnavelbuffelwever, het gehoor van een uil, de reukzin van de honingspeurder, etcetera. Beschikken vogels over een magnetisch kompas? Hoe kunnen rosse grutto's in acht dagen de reis van 11.000 km van Nieuw-Zeeland naar Alaska maken? Waarom hebben mannetje en vrouwtje jan-van-gent soms een begroetingsceremonie van 17 minuten? Op sommige van deze vragen zult u waarschijnlijk na deze avond een antwoord weten.

De aanvang van de digitale lezing is net als de normale fysieke lezingen in andere jaren om 20.00 uur. Inloggen kan vanaf 19.45 uur.Aanmelden is mogelijk via de website (www.ivn.nl/afdeling/laarbeek/activiteiten/lezing-hoe-het-voelt-om-een-vogel-te-zijn). Iedereen kan aan deze avond meedoen door zich aan te melden, zo lang het maximum van 100 dat geldt voor een ZOOMmeeting, niet is bereikt.

Bijgaande foto is van een mannetje roodborsttapuit, die weer hier en daar in de omgeving aan het broeden is. De foto komt uit de verzameling van wijlen Leo van den Heuvel.