Maria Zetel der Wijsheid
Maria Zetel der Wijsheid

Expositie Rooms Katholieke schilderkunst bij galerij Bies

Activiteiten & Evenementen

Aarle-Rixtel - Galerij Bies in Aarle-Rixtel opent de deuren van de expositie: Brabantse prijs voor de Rooms-Katholieke Schilderkunst 2020. Galerieën waren sinds de lockdown vanaf half december gesloten. Het verkopen van schilderijen in een galerie valt nu onder de zelfde regels als welke gelden voor de ‘niet essentiële winkels’.

Te bekijken zijn de door een vijfkoppige jury geselecteerde schilderijen van zo’n twintig inzenders. Op 1 april bepalen deze kunsthistorici welk schilderij bekroond wordt. Het winnende werk en de kunstenaar worden op zondag 18 april bekendgemaakt. De prijs voor de winnaar bestaat uit een speciaal ontworpen penning en een mooi geldbedrag. Beiden beschikbaar gesteld door de ‘Stichting Sint Johannes Paulus 2’ die van deze prijs voor de schilderkunst een periodiek terugkerend evenement wil maken.

De inzendingen komen dit jaar vooral uit Brabant en Limburg, maar in de komende edities is het de bedoeling er bekendheid aan te geven voor heel Europa. Een van de inzenders, Marianne Driessen, is in Laarbeek bekend van haar winkel ‘Fairyland’ in de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel waar ze kunstzinnige cursussen geeft in haar atelier MatriXart. Van haar is het hier afgebeelde werk waarop Aarle-Rixtelse mensen diverse herkenningspunten zullen aantreffen. Zoals onder andere het beeldje van O.L Vrouw in ’t Zand, dat in de Mariakapel recht tegenover de galerie te zien is. Nog een lokaal geïnspireerd werk haar hand is ‘Helmonds Inferno’ een werk geïnspireerd door de door Hieronymus Bosch geschilderde stadsbrand van Den Bosch. Maar door dit werk goed te aanschouwen ontwaard men zaken, zoals het brandende Speelhuis, die onmiskenbaar te associëren zijn met Helmond.

De expositie is te bezoeken vanaf tweede paasdag tot en met zondag 9 mei. Voor het bezoeken van de tentoonstelling dient men minimaal een dag van tevoren een tijdsslot te reserveren. Via 06-36001971. Dagelijks geopend van 14.00 tot 17.00 uur, op dinsdag gesloten. Verder gelden natuurlijk ook de coronaregels voor binnenruimten. Adres: Bosscheweg 15 Aarle-Rixtel.