Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Mooie mijlpaal voor Martien en Nelly de Groot

Algemeen

In 1967 leerden Martien en Nelly de Groot elkaar kennen tijdens het dansen. Op Goede Vrijdag (2 april) zijn zij 50 jaar getrouwd. Een mooie mijlpaal in hun leven.

Lieshout - Nelly (74) groeide op in Lieshout en was het derde kind uit een gezin met de elf kinderen. Martien (78) werd geboren in Son en Breugel en heeft nog vier zussen. Ze ontmoetten elkaar in Son en Breugel tijdens het dansen. Nelly was net 21 jaar geworden en Martien was al bijna 25 jaar. Na een verkering van ongeveer vijf jaar, stapten ze in het huwelijksbootje.

Het wettelijk huwelijk vond al anderhalf jaar eerder plaats. Maar door de plannen om het huis van de ouders van Martien te kopen en verbouwen moest het kerkelijk huwelijk nog even op zich wachten. Nelly werkte in die tijd bij de gemeente in Lieshout op de afdeling financiën en Martien werkte in die periode bij Philips in Eindhoven. Bij Philips maakte hij prototypes. “Ik zei altijd: ik werk voor de vuilnisbak”, grapt Martien. In de jaren daarna werd het gezin uitgebreid met vier kinderen, drie zonen en een dochter. Nelly stopte met werken en nam de zorg van de kinderen op zich. Toen de jongste van het gezin naar school ging, ging Nelly weer aan het werk als administratief medewerker. Later startte ze bij de woningstichting en heeft daar elf jaar gewerkt. Martien startte uiteindelijk met werken vanuit thuis als profielslijper.

Vrije tijd
Zowel Nelly als Martien zijn erg actief in het verenigingsleven. Zo is Nelly al jaren lid van de Heemkundekring ‘t Hof van Liessent, waar ze vorig jaar aftrad als secretaris. Maar ze is ook secretaris bij de KBO. “Ik wil eigenlijk graag gaan stoppen als bestuurslid van de KBO en dan weer iets nieuws zoeken, een nieuwe uitdaging.”

Martien zit al jaren in de organisatie van fietstochten voor de KBO, zoals bijvoorbeeld de fietsweek. “In de het begin meldden zich 24 leden aan en de laatste keer waren dat er 70”, vertelt Martien trots. Verder wonen ze op een prachtige plek in Lieshout vlakbij het kanaal en zorgt het huis voor aardig wat onderhoud. “Ik wil wel ooit eens een struik snoeien of de hortensia’s, maar voor de rest doet Martien de tuin”, zegt Nelly grinnikend.

Uitwisselingsproject
In de jaren dat hun kinderen naar de middelbare school gingen, hebben ze zes jaar lang eenn of meerdere uitwisselingsstudenten opgevangen. Zij gingen dan met de kinderen van De Groot naar school, het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. Zo hebben ze meiden en jongens opgevangen uit Canada, Verenigde Staten, Argentinië, Venezuela, Rusland en Noorwegen. Met bijna alle kinderen hebben ze nog steeds contact en de meeste hebben ze ook opgezocht in hun thuisland. “Het was altijd een vrolijke boel. Andere uitwisselingsstudenten die bij families in de omliggende dorpen woonden, kwamen ook regelmatig op bezoek of logeren. Altijd een gezellige bende bij elkaar.”