Joost van Wijk
Joost van Wijk Foto: Jan Jansen

Plannen inrichten Huiskamers in Laarbeekse dorpshuizen

Algemeen

Laarbeek - Een grote ruimte die zorgt voor verbinding en waar je informatie met elkaar kan delen. Als het aan Stichting Dorpshuizen Laarbeek (SDL), LEV Laarbeek en Bibliotheek De Lage Beemden ligt zijn er ideeën genoeg voor een huiskamerinrichting in de drie Laarbeekse dorpshuizen. 

Stichting Doen heeft 20.000 euro beschikbaar gesteld aan de dorpshuizen om Huiskamers in te richten. Met dat geld kan een werkgroep van een Huiskamer deze ruimte inrichten. Het is ook mogelijk dat bestaande spullen gebruikt worden, en de bieb zal geïntegreerd worden in deze Huiskamers.

Maak het ‘huiselijk’
Joost van Wijk (Manager SDL) en Jantine van den Boom (Directeur Bibliotheek De Lage Beemden) kijken uit naar het nieuwe idee. “De Huiskamer moet er zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd. Het gaat om verbinding zoeken tussen verschillende leeftijdscategorieën”, vertelt Van Wijk. Van den Boom voegt daar een educatieve reden aan toe: “De bibliotheek wil mensen de mogelijkheid geven om een boek te lezen of om informatie over een bepaald onderwerp te zoeken als zij in die kamer zijn.” Daarnaast is de Huiskamer een plek waar bezoekers elkaar op een ongedwongen wijze, makkelijk kunnen vinden. Van Wijk: “Het is dus een informatiepunt en gezellige ruimte in één. Dat geeft het een huiselijke sfeer.”

Per kern verschillend
Hoewel SDL, LEVgroep en De Lage Beemden ideeën hebben voor de ruimte-inrichting, is het aan de werkgroepen van de gemeenschapshuizen in Lieshout, Mariahout en Beek en Donk zelf om te bepalen hoe de ruimte eruit komt te zien. Er is al wel een binnenhuisarchitect gevonden die kan helpen met de inrichting. “Elke kern heeft een andere en eigen identiteit. De binnenhuisarchitect gaat samen met de verschillende werkgroepen kijken naar de inrichting. Het Buurthuis in Mariahout kan bijvoorbeeld kiezen om een extra kookruimte toe te voegen. Dat zou iets kunnen zijn wat thuishoort binnen die gemeenschap. Wij, namens de dorpshuizen, hebben dus niet het laatste woord, maar we hebben wel het kader van zo’n Huiskamer aangegeven”, zegt Van Wijk.

Wensen
Ondanks dat het eindoordeel voor de drie Laarbeekse Huiskamers niet ligt bij SDL, LEV of De Lage Beemden zijn er wel onderdelen die deze organisaties graag willen terugzien in de praktijk. Van den Boom: “Een sfeervolle inrichting, door bijvoorbeeld verlichting, een aantal bankstellen of wat krantjes die mensen kunnen lezen. Een speciale leestafel is ook iets wat we graag zouden zien, net als een informatiepunt vanuit de bieb. Tenslotte willen we er naartoe dat er in de Huiskamers altijd mensen aanwezig zijn bij wie bezoekers terecht kunnen.”

Een exacte datum voor het inrichten van de Huiskamers is nog niet bekend. Wel hopen de initiatiefnemers dat het plan voor het einde van 2021 voltooid is.