Afbeelding

Ledenvergadering ZOD-Mariahout uitgesteld

Algemeen

Mariahout - Jaarlijks vindt er in april de ledenvergadering plaats. Vorig jaar is deze verzet naar oktober en helaas ging deze evenmin door vanwege corona. Voor het jaar 2021 geldt het zelfde. Ook nu zal het bestuur van dorpsvereniging Zorg om het Dorp Mariahout (ZOD) de vergadering naar een later tijdstip verplaatsen. Secretaris Henk Hulsen heeft zich herkiesbaar gesteld; gelukkig is de continuïteit dus gewaarborgd. 

Het bestuur van ZOD heeft bij haar leden een oproep gedaan voor extra jonge aanwas in het bestuur. Bij deze doet het bestuur van ZOD, tevens Dorpsraad Mariahout, deze oproep ook via MooiLaarbeek om zo iedereen te kunnen bereiken. Uitbreiding met ouders van jonge gezinnen zou een nog bredere vertegenwoordiging zijn in de dorpsraad. Meld u dus aan via secretariaat@zorgomhetdorp.nl of via een van de bestuursleden.

Wonen in Mariahout
Onlangs is vanuit het Centramanagment Laarbeek een werkgroep ontstaan onder de naam Kommekeer. Deze werkgroep heeft onderzocht welke wensen er zijn voor wonen en ondernemen. Speciaal voor Mariahout heeft zij hiervoor een enquête opgesteld. Bijna 300 inwoners / huishoudens hebben hierop gereageerd. Complimenten voor de organisatoren en de deelnemers. Ook goed is te vermelden dat ruim twintig inwoners hebben aangegeven mee te willen denken over de leefbaarheid in het dorp.

Wat zijn de meest opvallende punten die uit de enquête voortkwamen? Het belang van de aanwezigheid van de supermarkt, de noodzaak voor heropening van de horeca, de behoefte aan kleinere woonruimtes het liefst gecombineerd met een zorgfunctie. Opvallend was de vraag naar appartementen. Een duidelijke verandering ten opzichte van de ZOD-woonenquête in 2016. U kunt de uitslag van de enquête lezen op www.kommekeer.nl.

Een enquête geeft inzicht maar roept ook vragen op. Daar wil ZOD graag op voortborduren. Vragen over de specifieke woonwensen van jongeren; starterswoningen met tuintje of (starters)appartementen; huur of koop. Vragen over levensloopbestendige woningen; laagbouw met tuintje of appartementen, huur of koop. En wat wil onze middengroep? Doorstromen naar grotere of kleinere wooneenheden? Er kwamen vragen over de maximale hoogte van een appartementencomplex; met of zonder lift, met of zonder balkon, huur of koop. Wonen net buiten de kom in een nieuwbouwplan of wonen in voormalige boerderijen in het buitengebied.

Wonen en ouder worden in Laarbeek  
Uit de enquête kwam ook dat men op zoek was naar wooneenheden met een zorgfunctie. Wat houdt dit in en wat verwachten we ervan? De gemeente Laarbeek heeft onlangs, via Teams, hier een informatieve bijeenkomst over gehouden. Er werden 4 typen woonvormen besproken te weten Begijnhof, Meer generatiewoningen, Zonnetij (appartementen met een gezamenlijke ont-moetingsruimte en ‘burenzorg voor elkaar’ functie) en Mantelzorgwoning. U kunt het teruglezen via www.laarbeek.nl/wonen. ZOD is benieuwd welke voorkeur u heeft voor nu en de toekomst in Mariahout. Zij laat zich graag door u informeren.