Hans van de Nieuwenhof en Marielot Mol.
Hans van de Nieuwenhof en Marielot Mol. Foto: Joost Duppen

‘Wil je gelijk of wil je geluk?’

Algemeen

Laarbeek - Een ruzie binnen je vereniging, die niet zomaar even opgelost is? Hans van de Nieuwenhof en Marielot Mol uit Aarle-Rixtel willen met hun kennis en kunde verenigingen in Laarbeek gratis bijstaan om grote of kleine conflicten het hoofd te bieden.

Zal er wel vraag naar zijn, bemiddeling van professionele mediators die verenigingen de helpende hand willen bieden? Dat vragen Hans van de Nieuwenhof en Marielot Mol zich ook af. “We kennen wel enkele voorbeelden van conflicten bij verenigingen, maar we weten niet hoe groot de behoefte is. Behoefte kan ontstaan, als je weet dat een oplossing binnen bereik is. Het heeft daarnaast ook een beetje te maken met schaamte. Conflicten zijn namelijk niet zomaar zaken waarmee je naar buiten treedt”, vertellen de twee bemiddelaars.

“Als er binnen een bestuur onderling gedoe is, of er is gedoe met de leden, dan kan dit de vereniging de kop kosten. Het gebeurt altijd wel eens dat mensen met elkaar in conflict raken. Maar als er dan vooral over elkaar gepraat wordt met anderen, dan maakt dat de situatie alleen maar erger. Als mensen om de tafel willen gaan zitten en met elkaar in gesprek gaan, dan zijn we al halverwege.”

Verenigingen ondersteunen
Marielot en Hans zijn in het dagelijks leven werkzaam als bemiddelaar/mediator, onder meer ook als buurtbemiddelaar in Laarbeek. “Wij vinden het leuk om organisaties en mensen verder te helpen vanuit onze rol als professional en ook als vrijwilliger. Met als doel het voorkomen van conflicten en waar nodig het oplossen van conflicten. Wij bieden onze kennis en diensten voor alle bestuurders en leden van verenigingen in Laarbeek gratis aan. Wij willen verenigingen in Laarbeek op deze manier ondersteunen, zodat ze zich vooral bezig kunnen houden met hun doelstelling en niet met gedoe eromheen.”

Meestal wel oplossing te vinden
Uit hun jarenlange ervaring weten de twee dat er meestal wel een oplossing te vinden is. “Het gaat altijd om belangen. Zolang die niet verenigbaar lijken te zijn, is er gedoe. Als er maar de bereidheid is tot toenadering. We zeggen het ook wel eens zo: ‘wil je gelijk of wil je geluk?’. De kracht van mediation is over en weer goed naar elkaar luisteren. ‘Wat scheelt eraan?’. Dan komen oplossingen wel op tafel. Vrijwilligers binnen een vereniging zijn allemaal van goede wil. Alleen kunnen kleine conflicten vanzelf groot worden en dan escaleert het. Vrijwilligers kunnen zelfs daardoor stoppen. Dat is eeuwig zonde. Dat willen we graag voorkomen.”

De twee bemiddelaars willen benadrukken dat het geen ‘Rijdende rechter wordt’. “Wij komen niet met een rechterlijke uitspraak. Ons doel is om partijen samen de oplossing te laten bedenken, onder begeleiding van ons. Zo worden door betrokkenen zelf prima oplossingen bedacht, waar beide partijen achter staan. Dan verliest niemand.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielot Mol 0653105441 en Hans van de Nieuwenhof 0610885867.