Frans van Zeeland wordt in mei 2018 geïnstalleerd als raadslid namens ABL.
Frans van Zeeland wordt in mei 2018 geïnstalleerd als raadslid namens ABL. Foto: Joost Duppen

Politiek Uitgelegd: tien nieuwe raadsleden in drie jaar

Algemeen

Laarbeek - Frans van Zeeland stopt ermee. Na bijna 40 jaar politiek actief geweest te zijn in eerst Lieshout en later Laarbeek zal de raadsnestor bij de eerstvolgende raadsvergadering, donderdag 20 mei, niet meer aanwezig zijn. Daarmee zal het tiende nieuwe gezicht sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 zijn opwachting maken in de raad. Dit betekent dat meer dan de helft van de in maart 2018 geïnstalleerde raadsleden nu niet meer in de raad zit.

Bij die verkiezingen drie jaar geleden werden 19 Laarbekenaren door de inwoners gekozen om hen te vertegenwoordigen. Twee van hen (Hans Vereijken, PNL) en Frans van Zeeland (ABL) gaven direct na de verkiezingen aan geen zitting te willen nemen in de gemeenteraad, in hun plaats werden wel Toon Brouwers en Ron Verschuren geïnstalleerd, die tot op de dag van vandaag nog altijd hun werk verzetten in de raad voor de Laarbeekse inwoners.

Scheiding wethouder - raadslid
Dat er snel na de verkiezingen in 2018 verschuivingen zouden komen in de raad, was bekend. In 2002 werd de wet Dualisering gemeentebestuur ingevoerd. Die zorgt ervoor dat de rollen en taken van gemeenteraad en college gescheiden werden. Daarmee werd de rolverdeling zuiverder: wethouders moeten besturen en raadsleden kunnen hun controlerende rol uitvoeren. Voor 2002 waren wethouders tevens raadslid.

Met de komst van het vijfpartijenakkoord snel na de verkiezingen in 2018, schoof van elke partij een raadslid door als wethouder. Dit zorgde direct voor vijf nieuwe gezichten die de plekken innamen van de wethouders. Dit waren Harriëtte van Delden (PNL), Jos Gruijters (De Werkgroep), Marcel van der Heijden (CDA), Hans Strijbosch (PvdA) én Frans van Zeeland, die toch terugkeerde als raadslid.

Raadslidmaatschap opgezegd
In de jaren die daarop volgden zegden vier raadsleden om verschillende redenen hun lidmaatschap van de gemeenteraad op: Bowen Straatman en Harriëtte van Delden van PNL, Veerle van Schaijk (De Werkgroep) en Tanja van de Ven – Vogels (CDA). De werkwijze die dan wettelijk gevolgd moet worden is dat de persoon die het hoogst staat op de kieslijst van de verkiezingen van de betreffende partij, waarbij rekening is gehouden met uitgebrachte voorkeursstemmen, gevraagd wordt om het lidmaatschap van de gemeenteraad te aanvaarden. Deze persoon krijgt dan 28 dagen om te bepalen of die de functie accepteert.

Zo werden Noek Maas (PNL, 2019), Willie Maas (PNL, 2019), Albèr van der Aa (CDA, 2019) en René van Heugten (De Werkgroep, 2020) tijdens deze raadsperiode geïnstalleerd als raadslid.

Nu Frans van Zeeland is gestopt, maakt dit de weg vrij voor het tiende nieuwe raadslid in deze raadsperiode. De eerste persoon die nu in aanmerking komt is Bas van Sinten, die al commissielid is voor ABL en bij de verkiezingen in 2018 op de vierde plek van die lijst stond.