Horecaondernemers mogen na maanden gesloten te zijn geweest vanaf 28 april hun terrassen weer openen.
Horecaondernemers mogen na maanden gesloten te zijn geweest vanaf 28 april hun terrassen weer openen. Foto: Joost Duppen

Terrassen mogen weer open vanaf 28 april; avondklok verdwijnt

Algemeen

Laarbeek - Een eerste stap in het openingsplan van het kabinet. Zo noemden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge de versoepelingen die ze dinsdagavond aankondigden. Vooral de horeca, doe al vanaf oktober gedwongen gesloten is, krijgt hiermee eindelijk wat lucht. Zij mogen, onder voorwaarden, vanaf 28 april hun terrassen weer openen.

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april. Grootste versoepelingen zijn het openen van de terrassen en het verdwijnen van de avondklok.

Om horecaondernemers te steunen zodat ze kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden, staat de gemeente Laarbeek toe dat terrassen wat groter worden dan voorheen. "We gaan opnieuw in gesprek met de ondernemers, zodat we er samen de juiste balans in vinden. Stonden er 40 stoelen op het terras, dan mag je die terugzetten. Als daar meer ruimte voor nodig is, staan we daarvoor open. Maar het is niet zo dat ondernemers meer ruimte krijgen om meer stoelen te kunnen plaatsen", legt burgemeester Frank van der Meijden uit.

Alle versoepelingen op een rij
- Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
- Thuisbezoek naar 2 personen. Ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek. Beperk ook het aantal verschillende contacten in een week. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand.
- Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen tot en met 12 jaar, dan mogen er meer mensen aan een tafel. Bezoekers kunnen binnen betalen, naar het toilet of gebruik maken van de garderobe. Binnen is een mondkapje verplicht.
- Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.
- Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Ga daarom op een rustig tijdstip naar een winkel, zoals vroeg in de ochtend. En ga zo veel mogelijk alleen. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht.
- Op warenmarkten mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen verkocht worden. Zoals bijvoorbeeld kleding en cosmetica.
- Studenten aan universiteiten en hoge scholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen. Dit kan alleen onder voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden. Vanaf mei komen zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.
- Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.

Vervolgstappen openingsplan
De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.