Afbeelding

Pietonia, zo maar een huis langs de Bosscheweg

Algemeen

Aarle-Rixtel - Soms zie je op huizen namen staan als Mon Rève, Jamais Cru of Edelweiss. Dit zijn namen, waaraan de bewoners goede herinneringen hebben, of willen uitdrukken, dat het nogal wat voeten in de aarde heeft gehad om het huis te kunnen bewonen. In de Warande in Helmond stond de PEA-villa, bewoond door grootindustrieel Piet de Wit met zijn vrouw Annie.

Rijd je vanuit de Mariastraat in Aarle-Rixtel richting Bosscheweg, dan valt je oog direct op een huis met de naam Pietonia. Net als bij de PEA-villa in Helmond is het een samentrekking van de namen van de vroegere eigenaren van de woning, namelijk Piet en Tonia van den Heuvel. Over de geschiedenis van het gezin, dat in dit huis woont, heeft Antoinette van den Heuvel, nu Van Deursen geheten, een boek geschreven. Het is het tweede boek, waarin ze haar eigen geschiedenis beschrijft. Haar eerste boek De Dertiende ging vooral over haar eigen leven als dertiende in het gezin Van den Heuvel.

Toevallig bezoek
In haar nieuwe boek gaat het over de geschiedenis van Piet en Tonia en hoe ze later in voornoemd huis een stempel drukken op de Aarle-Rixtelse samenleving. Het verhaal begint in 1901 als de vader van Antoinette (nu 77 jaar oud) naar de lagere school loopt met zijn broer Marinus. Een toevallig bezoek van een inspecteur van de Domeinen in Helmond, die op zoek is naar jongens, die netjes kunnen schrijven en slim zijn, bepaalt het verloop van het leven van Piet. Hij zal dus niet als zijn vader als timmerman onderhoud gaan verrichten aan de sluizen te Helmond, waarbij hij elke morgen met zwaar timmergerei via het Verliefd Laantje naar zijn werk loopt. Nee, Piet gaat werk verrichten voor de dienst Successie, Registratie en Domeinen in Helmond.

Even later in het boek begint een nieuw verhaal over een meisje, dat opgroeit in het Achterbos, een gehucht bij Lieshout. Op het ijs van het bijna gereed gekomen Wilhelminakanaal bloeit een romance op tussen Piet en Tonia. De rest van het verhaal met de dertien kinderen in huize Pietonia wordt verteld in het boek. Dan komt bijvoorbeeld de oorlogstijd voorbij, als er soldaten in huize Pietonia worden ingekwartierd.

Kleuterleidster
Schrijver Antoinette was kleuterleidster van beroep en had destijds moeite met de taak, die haar te wachten stond: koffiezetter. Om hieraan te ontsnappen werkte ze anderhalf jaar in het Afrikaanse land Ivoorkust via de Stichting Nederlandse Vrijwilligers. Deze levenservaring maakte haar vrij en leerde haar, dat je de geschiedenis moet blijven koesteren. Voor broers en zussen, familieleden en mensen uit de vrijwilligersgroep schreef ze daarom dit boek. Maar natuurlijk ook voor iedereen, die de geschiedenis van Aarle-Rixtel een warm hart toedraagt.

Het boek zal worden gepresenteerd door Wim Daniëls, bij wie Antoinette een schrijverscursus volgde in Frankrijk. De presentatie is op 23 mei in De Couwenberg. Daarna is het boek te koop bij de Heemkamer en Snoeperij Jantje in Aarle-Rixtel. In De Mortel, de woonplaats van Antoinette, kan het boek gekocht worden in de ‘Compjoeterwinkel’ aan de Oude Molenweg 22c.

De cover van het boek.