Wie is de winnaar van de eerste ronde van Het Perfecte Plaatje Laarbeek?
Wie is de winnaar van de eerste ronde van Het Perfecte Plaatje Laarbeek?
VIDEO

Winnaar en afvallers eerste ronde Het Perfecte Plaatje Laarbeek bekend

Video Het Perfecte Plaatje Laarbeek

Laarbeek - Het Perfecte Plaatje Laarbeek ging donderdag 22 april van start voor de 20 kandidaten die in april werden geloot uit de iets meer dan honderd inzendingen voor deze fotowedstrijd. Zij ontvingen twee opdrachten: ‘Dieren’ en ‘Landschap’. Voorwaarde bij alle opdrachten: de foto’s moeten in Laarbeek worden gemaakt. Donderdag 29 april was de deadline voor de eerste ronde. Alle foto’s werden op tijd ingeleverd. 

Knopje indrukken
Juryleden én Laarbeekse beroepsfotografen Joost Duppen en Liesbeth van Boxtel zorgen bij iedere opdracht voor een instructiefilmpje. Dat fotograferen niet zomaar een knopje indrukken is, blijkt wel uit een reactie van één van de deelnemers: “De zon is weg voordat je er erg in hebt. Dieren blijven niet stilzitten als je een foto wil maken en het idee is vaak mooier dan de uitvoering...”

Bijna alle kandidaten gingen meerdere dagen op pad. Iedere ronde vallen er twee kandidaten af en dat houdt in dat je zo goed mogelijk moet presteren om de volgende ronde te bereiken. Ondanks deze druk en de keuzestress die enkele kandidaten ervaren (welke foto stuur ik in?), werd er vooral genoten. “Wat is Laarbeek toch mooi”; “Het is vroeg opstaan, maar de zonsopkomst bezoeken is echt een geluksmomentje” en “Er zijn zoveel verschillende dieren/insecten om ons heen te vinden”, waren dan ook veelgehoorde opmerkingen. Een paar kandidaten kwamen elkaar zelfs tegen om 4.45 uur in de ochtend, om de zonsopkomst te kunnen fotograferen.

Beoordeling foto’s
Na het ontvangen van alle foto’s ging de jury aan de slag met de jurering. Zij krijgen van de redactie de foto’s aangeleverd zonder te weten wie de maker van de foto is. De juryleden waren positief verrast met de eerste inzendingen. “Heel mooi fotowerk, ik ben erg blij”, zo laat Joost Duppen weten. Joost en Liesbeth beoordelen iedere foto op meerdere punten. “We letten bijvoorbeeld op compositie, creativiteit, perspectief, scherp/onscherp, vlakverbruik, onderwerp en lichtgebruik.”

Iedere foto wordt op video besproken door de juryleden om zo de deelnemers van feedback te kunnen voorzien. Bekijk hieronder de video van de eerste beoordeling, waarin de punten bekend worden gemaakt, maar ook de winnaar en afvallers.


Winnaar thuisopdracht
Iedere ronde worden de lezers uitgedaagd om mee te doen met de zogeheten ‘thuisopdracht’. Voor ronde 1 was het onderwerp ‘Dieren’. Tot winnaar werd gekozen Shirley Westhoff. Zij ontvangt een cadeaubon t.w.v. van €15,00 van De Hout Studio (www.dehoutstudio.nl).