Bij het kruidvat komt ook een wegversmalling.
Bij het kruidvat komt ook een wegversmalling.

Wegversmallingen ‘doorgaande weg’ in Aarle-Rixtel op proef

Verkeer

Aarle-Rixtel - Al jaren zoekt het Dorpsplatform in samenwerking met de gemeente naar mogelijkheden om het verkeer door Aarle-Rixtel te temperen, u heeft daarover al vaker kunnen lezen in deze krant. Na de vorige publicatie heeft het Dorpsplatform een draagvlak onderzoek gestart naar vier plekken waarvoor wegversmallingen of aanpassingen werden voorgesteld. Daarop zijn meer dan 100 reacties en mails ontvangen die tot de conclusie hebben geleid dat een grote meerderheid achter de voorgestelde acties staat.

De conclusies zijn overwegend positief en samen met de gemeente is besloten versprongen wegversmallingen (chicanes) aan te brengen in de Dorpsstraat nabij Chalet Couvert en bij het Kruidvat. Tevens is besloten dat de bestaande versmalling op de Lieshoutseweg nabij nr. 38 omgebouwd gaat worden naar een chicane waarbij de versmallingen links en rechts versprongen tegenover elkaar liggen. De voorgestelde versmalling bij Lieshoutseweg 9 komt hiermee te vervallen.

Uitkomsten draagvlakonderzoek
Het Dorpsplatform heeft aan alle inwoners aan de doorgaande weg van Albers Pistoriusstraat tot en met Lieshoutseweg per brief om reactie gevraagd op de voorgestelde aanpassingen. Daarop zijn tientallen mails ontvangen met zeer uiteenlopende reacties en voorstellen waarvoor wij de bewoners erg dankbaar zijn. Ook heeft het Dorpsplatform via haar achterban de DPP’ers, DorpsPlatformParticipanten gevraagd reacties te geven op de vier voorstellen. Het voorstel om de aansluiting van De Kouwenberg rechtsreeks op de Lieshoutseweg als volwaardige kruising uit te voeren wordt voorlopig niet uitgevoerd. Het verschil tussen voor en tegen was te klein en bovendien moet hier een verkeersbesluit voor genomen worden door de gemeente. Om de voortgang van de andere aanpassing niet te belemmeren is besloten dit voorstel naar een later tijdstip te verschuiven.

Proefopstellingen
Om het effect van de aanpassingen te kunnen beoordelen wordt gekozen voor een proefperiode van ongeveer 4 maanden. Daarna volgt evaluatie en verdere besluitvorming. Met bedoelde wegversmallingen wordt beoogd de snelheid terug te dringen. Tevens wordt het doorgaand verkeer dat niet uit Aarle-Rixtel komt en er ook niet hoeft te zijn er op gewezen dat de route door Aarle-Rixtel er niet gemakkelijker op wordt. Hen wordt aangemoedigd een andere weg te kiezen om van Deurne of Bakel naar Eindhoven te rijden visa versa.

Meer weten?
Meer informatie en enkele schetsen van de voorstellen zijn te vinden op www.dorpsplatform.nl onder Verkeersmaatregelen ‘doorgaande weg’. Reacties kunt u sturen naar Werkgroep Verkeer van het Dorpsplatform via mail verkeer@dorpsplatform.nl Mocht u ook mee willen praten als Participant bij het Dorpsplatform stuur dan een mail naar info@dorpsplatform.nl.