Lieke van Leeuwe
Lieke van Leeuwe Foto: Joost Duppen

Beek en Donk heeft een nieuwe wijkagent

Algemeen

Beek en Donk - Beek en Donk heeft sinds 1 maart een nieuwe wijkagent: Lieke van Leeuwe. Samen met Marianne van Kempen draagt de 32-jarige Van Leeuwe bij aan een veilige omgeving. 

Eigenlijk vindt ze het helemaal niets, een foto laten maken van haarzelf. Lieke van Leeuwe zegt dit een paar keer als fotograaf Joost Duppen een foto maakt voor bij het verhaal. “Ik ben beter in het zelf schieten van plaatjes”, bekent Van Leeuwe als ze lacht voor de camera. “Maar zo weten de mensen wel direct wie ik ben.”

En daar gaat het om. Als wijkagent wil je dat iedereen weet bij wie ze terecht kunnen als ze een probleem hebben, waarvoor de politie nodig is. En sinds 1 maart is dat voor Beek en Donk Lieke van Leeuwe. Een agente met al een hele staat van dienst. Een dag voor het interview zit ze alweer 12,5 jaar bij de politie. Jaren waarin ze heel veel ervaring heeft opgedaan. “De eerste 3,5 jaar ben ik opgeleid tot hoofdagent. Dan rijd je met name op de 112-meldingen. Daarnaast ben ik jeugdcoördinator geweest, lid van het horecateam, bij de recherche gezeten en ook lid van de ME, dat ik nog steeds doe.”

“Als wijkagenten willen we weten wat er reilt en zeilt in onze wijk”

Het werkgebied van Lieke was al die jaren vooral Eindhoven. Nu heeft ze gekozen voor een belangrijke rol in een dorp, in dit geval Beek en Donk. “Ik wilde meer diepgang in mijn werk en bij de jeugd ligt echt mijn hart. Als wijkagent biedt het werk meer diepgang en heb je meer contact met de burgers en het netwerk er omheen”, geeft ze aan.

In Eindhoven werkte Lieke in een groot team, nu is ze onderdeel van district Peelland, team Gemert/Laarbeek. “Een kleiner team, dat werkt voor mij fijner. Als wijkagenten willen we weten wat er reilt en zeilt in onze wijk. Meldingen die worden gedaan, worden door ons gefilterd. Wij proberen de zelfredzaamheid van burgers te vergroten. Het netwerk rondom de mensen waarom het draait in hun kracht zetten zodat iedereen van meerwaarde kan zijn. Samen komen we dan tot de mooiste resultaten.”

Dat ze als wijkagent veel meer in contact komt met burgers, was voor Lieke een van de redenen om de overstap te maken naar wijkagent. “Ik wil de mensen zien, achter de voordeur kijken. Zodat ik weet wat er speelt. Als wijkagent komen er allerlei verschillenden soorten problematieken op je pad. Des te belangrijker is het dan ook dat je een groot netwerk hebt, waarmee je contact kunt leggen.”

Inmiddels is Lieke al redelijk ingeburgerd in Beek en Donk en kijkt ze ernaar uit om nog meer mensen te leren kennen. “Politiewerk houdt nooit op. Het ene sluit je af en het nieuwe pak je alweer op. De dagen vliegen voorbij. Daarom is het ook leuk dat we het hier in Beek en Donk met zijn tweeën doen.”

Lieke en collega Marianne zijn op Instagram te volgen via wijkagent_beekendonk en wie via mail contact wil leggen met Lieke: lieke.van.leeuwe@politie.nl.