Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (BD)

“Ik zou er graag groene stroom mee opwekken”

Algemeen

Molen Vogelenzang staat tussen Lieshout en Mariahout. Molenaar is Pieter Sanders. Rondom het molenaarshuis staan zelfgebouwde miniatuurmolens. “Kinderdijk in het klein”,zegt Pieter trots. Het waait vandaag. Alles draait op volle toeren. “Wandelaars en fietsers staan hier dagelijks vol verwondering te kijken”, vertelt Pieter. “Vooral het afgelopen jaar was het enorm druk.”

Geschiedenis
“Mijn vader was ‘Joep de Mulder’”, zo gaat Pieter verder. “Hij kocht de molen in 1948. Het molenhuis had als naam De Citadel. Mijn moeder bedacht de naam Vogelenzang. De molen is gebouwd in 1819. Burgemeester Van Hout zorgde ervoor dat gemeente Lieshout in 1974 eigenaar werd. Het onderhoud was voor ons te duur. Nu is de gemeente Laarbeek eigenaar. Ik beheer de molen als vrijwillig molenaar."

Het molenaarsvak
“Van mijn vader leerde ik het molenaarsvak. Mijn vader is in 1984 overleden. Ik nam toen de molen, samen met de schoenhandel van mijn vader, over. Met mijn broer René volgde ik een cursusje om het molenaarsvak te leren. Haha, we wisten alles al.”

“Wat moet een molenaar dan weten?”, vraagt DeMooilaarbeekKrant. “Op de eerste plaats, kijk op het weer. De windrichting bepaal ik met mijn oren. Ik zet mijn neus in de wind. Als de wind in beide oren hetzelfde klinkt, wijst mijn neus de juiste windrichting aan. Soms verandert het weer plotseling. Bij storm zet ik de molen stil. Je moet dus steeds ‘een oogje in het zeil houden’. Op de tweede plaats moet je liefde hebben voor de eeuwenoude techniek van een molen. Een draaiende molen heeft een ontzaglijke kracht. Die zet je niet zomaar in een keer stil. Als ik aan het touw van de vang (soort rem) trek, doe ik dat met gevoel. Zo krijgt het draaiwerk van de molen geen opdonder."

Hachelijke momenten
“Er waren hachelijke momenten”, zo gaat Pieter verder. “Onze zoon Pieter werd op een haar na geraakt door een molenwiek. In 2013 werden hier filmopnames gemaakt. Mijn zoon liet zich vastbinden op een wiek. Gewaagd maar verantwoord. Het filmpje staat helaas niet meer op internet."

Grootste wens
"Mijn grootste wens als molenaar van De Vogelenzang is dat ik er groene stroom mee mag opwekken. We zijn er mee bezig geweest. Het is helaas op niets uitgelopen. Het idee spookt nog steeds door mijn hoofd."

Pieter kan zich een leven zonder molen niet voorstellen. “Andere mensen moeten van huis om een molen te zien. Bij mij staat er een zomaar in de tuin. Als ik in de molen ben geniet ik. Ik hoor dat hij soepeltjes loopt. Geen gepiep, gekraak of gesteun. Hooguit het geluid van de kraaien hoog in de molen. Ik sta nieuwsgierige wandelaars te woord. Ik zie het plezier bij kinderen. Ik zie mijn vrouw Anneke goedkeurend knikken. Ik zie mijn zoon Pieter Jr. ook belangstelling hebben in het molenaarsvak. Ik heb alle reden om te denken: Pieter je bent een bevoorrecht persoon. Van de andere kant. Als beheerder van een bijzonder monument verdedig ik de belangen van De Vogelenzang met vuur. Dat botst wel eens met de omgeving…"

Diagnose
Zijn hele leven was Pieter fanatiek bezig met de molen. Fluitjes aan de wieken, verlichting, Van Gogh-route, groene stroom… Hij weet van geen ophouden. Wat bezielt jou Pieter? Ook zo’n klap…? “Ik weet wat je bedoelt”, lacht Pieter. “Ik kan er goed mee leven!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding