In februari werden de vaccinaties in Aarle-Rixtel in de kerk gezet.
In februari werden de vaccinaties in Aarle-Rixtel in de kerk gezet. Foto: Joost Duppen

Huisartsen gaan weer vaccineren

Algemeen

Laarbeek - Hagro, Huisartensgroep Laarbeek, start met de tweede ronde van het vaccineren van inwoners van Laarbeek. De huisartsen hopen op net zo’n hoge opkomst als in februari.

Dat huisartsen het druk hebben, is een understatement. De gewone zorg trekt weer aan. Daarnaast blijven ook alle coronahulpvragen. “We krijgen veel telefonische vragen”, van mensen die iets willen weten. Dat is niet erg, maar daardoor blijft het wel druk”, geeft de Lieshoutse huisarts Annemarie Rechters aan.

Daarnaast starten de huisartsen met de tweede ronde van het vaccineren tegen corona van inwoners van Laarbeek. Mensen van de eerste ronde die in februari was, krijgen nu hun tweede prik. Inwoners die zijn geboren in 1958, 1959 en 1960 zijn deze ronde voor de eerste keer aan de beurt. “Ik hoop dat de opkomst net zo hoog is als in februari. Toen kwam 90 procent van de opgeroepen mensen een prik halen.” 

Soms huiverig
Een zekerheid is dit niet. De slechte publiciteit rondom het Astra Zeneca-vaccin heeft ervoor gezorgd dat mensen soms huiverig zijn. Dit vaccin is het gene waarmee huisartsen vaccineren. De ophef ontstond nadat bleek dat bij het vaccineren met AstraZeneca er een kans is op trombose. “Bij het vaccin is deze kans 1 op de 100.000. Maar in het dagelijks leven is er ook risico op trombose, dit is 1 op de 1000. Tijdens een zwangerschap heb je zelfs zes keer zo’n grote kans op het krijgen van trombose. Ook als je lang in het vliegtuig zit heb je een verhoogde kans”, wil Rechters maar duidelijk maken. “Al met al wegen de nadelen van de prik niet op tegen de voordelen ervan.”

De overheid bepaalt wie wanneer welke prik krijgt. Kies je ervoor om nu het AstraZeneca-vaccin niet te pakken, dan kom je helemaal achteraan in de rij, verwacht Rechters. “Ook mensen die in februari de eerste keer AstraZeneca hebben gehad, moeten die nu hebben. Je kunt geen twee verschillende vaccins geven.”

Voorspoedig
Rechters zegt namens de Laarbeekse huisartsen blij te zijn dat het vaccineren nu voorspoedig lijkt te verlopen. “Er worden echt meters gemaakt.” Naast de mensen uit 1958, 1959 en 1960 die nu aan de beurt zijn, krijgen ook mensen tussen de 18 en 60 jaar die in de verhoogde risicogroep zitten een oproep.

Rechters wil ook graag een oproep doen aan mensen die een oproep van de GGD hebben gehad, maar daar niet naar toe konden gaan omdat ze niet mobiel waren. Ze roept deze mensen op om contact op te nemen met hun huisarts. “Deze groep gaan we namelijk ook vaccineren. We denken dat we de meesten wel in beeld hebben, maar of iedereen hierbij zit? Dus neem even contact op met je huisarts.” 

Ondanks de drukke tijden voor de huisartsen, is Rechters blij hoe alles verloopt, zeker ook in Laarbeek. “Als we net als in februari zoveel mensen kunnen vaccineren, geeft dat toch wel een goed gevoel . ‘Dat hebben we toch mooi neergezet’, zeggen we tegen elkaar. We zijn blij dat wij zo op onze wijze een bijdrage kunnen leveren aan het zo snel mogelijk uit de coronacrisis te geraken. Ik hoop van harte dat mensen vertrouwen hebben in de veiligheid en het belang van de vaccinatie.”