De Leonarduskerk in Beek en Donk
De Leonarduskerk in Beek en Donk Foto: Mark Barten

25 zorgappartementen in leegstaande Leonarduskerk in Beek en Donk

Algemeen

Beek en Donk - De kogel is door de spreekwoordelijke kerk. In de al jaren leegstaande Leonarduskerk in Beek en Donk moeten 25 appartementen komen, bestemd voor mensen die 24-uurs zorg nodig hebben.

Dit maakte vice-voorzitter Kees van der Meij van het parochiebestuur Zalige pater Eustachius van Lieshout bekend. Op 13 januari 2013 werd het kerkgebouw van de Heilige Leonardus in Beek en Donk aan de eredienst onttrokken. In de periode daarna is door velen nagedacht over en gezocht naar een bestemming voor dit monumentale kerkgebouw. Het ranke kerkgebouw te Donk - een herkenningspunt van verre - aan de sloophamer op offeren zou zonde zijn.

In de loop van de tijd werden diverse ideeën en mogelijkheden geopperd om aan dit kerkgebouw een waardige bestemming te geven. Uiteindelijk heeft architectenbureau Snep uit Eindhoven een plan ontworpen voor een passende herbestemming van dit kerkgebouw. Het plan voorziet in de bouw van 25 appartementen die bestemd zijn voor mensen die 24-uurs zorg behoeven. Daarvoor wordt de kerk van binnen geschikt gemaakt en blijft het monument zoveel mogelijk in originele staat.

Voordat de eerste bewoners er hun intrek in kunnen nemen moeten nog een aantal procedures worden doorlopen. Zo is bijvoorbeeld instemming nodig van het gemeentebestuur, het bisdom en moeten Monumentenzorg en Welstand het plan goedkeuren. De eerstvolgende stap is de goedkeuring van het gemeentebestuur op het principeverzoek. Donderdagavond werden direct omwonenden al door het architectenbureau ingelicht over de plannen die men heeft voor de bouw van de woningen in de kerk.

Van der Meij: "Het parochiebestuur is blij met het initiatief om de kerk geschikt te maken voor de zorg van hulpbehoevende ouderen en zo een waardige bestemming te geven aan dit monumentale kerkgebouw."