Binnenkant van de Leonarduskerk
Binnenkant van de Leonarduskerk

Dorpsraad en Initiatiefgroep Herbestemming Leonarduskerk positief over plannen

Algemeen

Beek en Donk - Afgelopen week werd bekend dat het parochiebestuur, dat ook het beheer van de parochiekerken als taak heeft, vergevorderde plannen heeft voor herbestemming van de Leonarduskerk. Deze plannen werden gedeeld in een bijeenkomst in het gemeentehuis, waarbij ook afgevaardigden van Dorpsraad Beek en Donk en leden van de Initiatiefgroep aanwezig waren. In een aparte bijeenkomst in de Leonarduskerk zijn met de direct omwonenden inmiddels ook de herbestemmingsplannen gedeeld.

Het voorgestelde plan bevat een herinrichting van het kerkgebouw, waarin plaats gereserveerd is voor maximaal 24 appartementen voor 24-uurszorg en een aantal algemene ruimtes. De mogelijkheden voor een stiltekapel worden onderzocht en de toren zal zijn functie behouden. Klokken zullen luiden bij begrafenissen en rond de kerst zullen de verlichte sterren blijven stralen. De Dorpsraad en de Initiatiefgroep zijn enthousiast over de plannen zoals gepresenteerd door RE-USE Properties en Architectenburo Snep en over het feit dat er reeds vergevorderde onderhandelingen zijn gevoerd met het parochiebestuur, waarbij hoge en positieve verwachtingen naar elkaar zijn uitgesproken. Ook de gemeente Laarbeek is positief over het plan.

Wat eraan voorafging
Vrijwel direct nadat het parochiebestuur in januari 2013 de Leonarduskerk aan de eredienst onttrok en er geen activiteiten meer konden plaatsvinden in het gebouw, ontstond uit een groep van verontruste, bezorgde en teleurgestelde parochianen de ‘Initiatiefgroep Herbestemming Leonarduskerk’. Met in het achterhoofd dat nauwelijks een paar jaar daarvoor een grootse restauratie van de kerk had plaatsgevonden, waarbij ook de gemeenschap middels diverse acties om de restauratie te kunnen bekostigen, haar steentje ruimschoots had bijgedragen, voelde deze groep zich lelijk in de kou staan. Korte tijd later sloten enkele leden van de Dorpsraad aan en ging de groep verder onder de naam ‘Stuurgroep Herbestemming Leonarduskerk’.

Het doel van de Stuurgroep was tweezijdig: enerzijds werd er gestreefd naar behoud van het monumentale kerkgebouw en anderzijds werd gezocht naar een passende, waardige en zinvolle herbestemming van de kerk. Om rekening te kunnen houden met mogelijkheden en plannen van het parochiebestuur en de gestelde voorwaarden van het bisdom, werd ook aan enkele leden van het parochiebestuur gevraagd om mee te denken.

Traject
Vanaf medio 2013 werden er door de Stuurgroep diverse activiteiten en plannen ontwikkeld en mogelijkheden onderzocht om de gestelde doelen te verwezenlijken. Er werden kerken in de regio bezocht en ter plekke werd geïnformeerd naar de totstandkoming van de herbouwplannen. Diverse symposia in regio en provincie werden bijgewoond om meningen en mogelijkheden te kunnen toetsen aan de praktijk. Leden van de stuurgroep hebben samen met projectgroep ‘Kerken in de Peel’ in een reeds herbestemde kerk in Helmond een seminar georganiseerd met als motto ‘Toekomst kerkgebouwen in de Peel’. Maar ondanks alle inspanningen, tijd en energie die in de plannen gestopt werden en overleg met heel veel instanties ten spijt, kwam er geen schot in de zaak. Zeker omdat er vanuit het parochiebestuur en het bisdom geen enkele informatie meer werd gegeven over de voortgang van een mogelijke herbestemming, was de conclusie van de Dorpsraad en Initiatiefgroep dat het toen verder geen nut had actief te blijven streven naar een herbestemming. De Stuurgroep is in 2016 ontbonden maar zowel bij de Dorpsraad als binnen de Initiatiefgroep is de doelstelling - het herbestemmen van de Leonarduskerk - altijd als ambitie blijven bestaan.

Hoe toch verder
Een gezamenlijk verzoek van de Dorpsraad en Initiatiefgroep om bemiddeling van de gemeente, als verstrekker van toegekende subsidiegelden voor de kerkrestauratie, leidde in 2018 weer tot enige communicatie met het parochiebestuur. Medio 2020 werd overleg met het parochiebestuur verder geïntensiveerd. Met medewerking van de Gemeente werd de zoektocht naar een herbestemming weer opgepakt.

Resultaat
Ondanks dat Dorpsraad Beek en Donk en de Initiatiefgroep niet direct betrokken zijn geweest bij het plan zoals nu voorligt, zijn zij ervan overtuigd dat al hun inspanningen, inzet en betrokkenheid een positieve bijdrage hebben geleverd aan de uiteindelijke totstandkoming van het herbestemmingsplan. De doelstelling (zoals geformuleerd in 2013) ‘behoud van het kerkgebouw en een waardige en zinvolle herbestemming creëren’, is hiermee ruimschoots gehaald. Zij hebben alle vertrouwen in een mooie toekomst voor de voormalige Leonarduskerk.

Leonarduskerk