Erica Sleddens en Rens van Loo
Erica Sleddens en Rens van Loo

Jeugdige Ambities: Leren door vrijwilligerswerk

Algemeen

Beek en Donk - Iedere zaterdag, vroeg in de ochtend wanneer menig jongere nog slaapt, is er een plek in Laarbeek waar al veel jongeren hard aan het werk zijn. Erica Sleddens (15) en Rens van de Loo (12) doen allebei vrijwilligerswerk op dierenpark ‘t Regter Eind in Beek en Donk en zijn daar dus iedere zaterdagochtend te vinden.

“Ik vind het eten geven aan konijnen, de pony en geiten het leukst”, zegt Erica. “Maar voeren in de grote wei totaal niet, die kalkoen heeft me straks nog aangevallen.” Rens vindt het voeren van de dieren ook leuk, maar zelf vindt hij poepscheppen een ondergewaardeerde taak. Het is namelijk zeer belangrijk werk. Erica is het daar niet zo mee eens, maar over wat het minst leuk om te doen is, is het tweetal het vrij snel eens; Onkruid plukken, dat is namelijk een taak waar je nooit klaar mee bent.

Een bijzondere hobby
Erica en Rens werken allebei ongeveer drie jaar in het Beek en Donkse Dierenpark tussen verzorgingscentrum De Regt en de IJsweg. Ze hebben er zoveel plezier in dat ze nog lang niet van plan zijn om te stoppen. Hoe ze op het idee voor dit vrijwilligerswerk gekomen zijn? Rens weet dit nog goed. “Mijn zusje had hier een aantal jaar geleden Roefeldag. Ik was toevallig mee”, vertelt Rens. “Het leek mij erg leuk om hier mee te gaan helpen en dat heb ik ook gedaan. Het dierenpark is niet alleen een plaats waar je leert dieren te verzorgen en met ze om te gaan. Het is ook een plek om met vrienden samen te komen en tegelijkertijd je passie voor dieren met vrienden te delen.”

Toekomstdromen
Rens wil later heel graag op een boerderij gaan werken. Hij is zich daarop al een beetje aan het voorbereiden en probeert daarom zoveel mogelijk op het dierenparkje te zijn om alvast wat te leren. “Door corona is het nu alleen op zaterdag, maar vroeger in de vakantie kwam ik soms ‘s ochtends van acht tot twaalf.” Erica vind het belangrijk dat kinderen opgroeien met dieren en dan veel over dieren leren. Later wil ze bij een kinderopvang werken en het zou ideaal zijn als daar een boerderij bij zit. Erica zelf is wel met een hond opgegroeid maar toch vindt ze het jammer dat ze thuis niet meer dieren had.

Voorlopig is het dierenpark vanwege corona nog gesloten. De jongeren zijn gelukkig weer welkom om vrijwilligerswerk te doen. Hopelijk is het park weer snel open voor publiek en kun je naast de dieren, Rens en Erica aan het werk bewonderen.