Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Toeristisch Laarbeek gelooft in gastvrije ambassadeurs

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Wilde je vroeger als bezoeker van een bepaalde regio folders en flyers met informatie over de bewuste streek hebben, dan moest je bij de plaatselijke VVV zijn. Maar: de VVV is uit het straatbeeld verdwenen en deels vervangen door internet en apps. De rol van toeristische-informatieverstrekker wordt overgenomen door ondernemers in de toeristische sector. Dat gebeurt in Laarbeek onder de paraplu van het nieuwe lokale platform Toeristisch Laarbeek.

Geen centraal VVV-punt meer dus, maar wat dan wel? Het antwoord: een heleboel VVV-achtige puntjes, op de locaties van lokale ondernemers die actief zijn binnen de toeristische en horecasector. Dries Klösters, ad interim-voorzitter van Toeristisch Laarbeek, legt uit. “Wij denken dat de ondernemers de ambassadeurs zijn die de toerist en recreant kunnen informeren en inspireren. Het oude VVV-principe is misschien niet meer van deze tijd, maar toch vinden wandelaars en fietsers het nog prettig om papieren folders en flyers te bekijken of verzamelen. En daarin zien we dus een belangrijke rol voor onze ondernemers. Zij kennen Laarbeek en de branche zonder routekaart. Als er iemand is die als gastvrije ambassadeur kan optreden, zijn zij het!”

Groot netwerk
Dries vervolgt: “Onze wens is dat alle recreatieve en horecaondernemers in Laarbeek hun bijdrage leveren aan dit initiatief, zodat we een groot netwerk van toeristische informatiepunten hebben. Hoe meer deelnemers, hoe groter het bereik van ons lokale aanbod. Zo kunnen we samenwerken, elkaar versterken en Toeristisch Laarbeek, als onderdeel van het regionale platform Land van de Peel, écht op de kaart zetten. Delen is vermenigvuldigen, in dit geval.”

Kruisbestuiving
De voorzitter, die samen met Nikki Barten het ad interim-bestuur van Toeristisch Laarbeek vormt, rekent op de steun van lokale ondernemers. “We vragen van onze participanten om actueel foldermateriaal in hun onderneming aan te bieden. Van hun eigen zaak, maar ook van de ondernemende collega’s uit hun branche. Het lijkt misschien onnatuurlijk om het aanbod van branchegenoten te promoten, maar zo zien wij het totaal niet. Het is juist een sterkte om het diverse totaalaanbod van Laarbeek te laten zien. En te zorgen voor kruisbestuiving; iedereen verspreidt elkaars folders en helpt elkaar. Bovendien krijg je, als deelnemer, ook aanloop van de informatiezoeker. Die kun je vast wel een kopje koffie met wat lekkers verkopen, als ze er toch zijn.”

Bestuur
Dries en Nikki vormen momenteel het interim-bestuur van Toeristisch Laarbeek/VVV. Op de achtergrond zijn nieuwe mensen gevonden die met veel enthousiasme het nieuwe bestuur gaan vormen van Toeristisch Laarbeek/VVV. Dit bestuur zal vanaf volgende week officieel van start gaan. Lees er binnenkort mee rover in DeMooiLaarbeekKrant.

Doe mee
Voor de distributie van het foldermateriaal - maar ook fietsroutes, kaarten en ander materiaal - zorgt Toeristisch Laarbeek. De mensen hiervan komen ook foldermateriaal ophalen. Doe je mee? Laat het via de onderstaande website weten als je folders en ander verspreidenswaardig drukwerk hebt en Toeristisch Laarbeek komt het bij je ophalen. De eerste ophaalronde is 19 mei en twee dagen later is de eerste verspreidingsronde.

Verder ontvangen gastvrije ambassadeurs ook een deursticker die duidelijk maakt dat zij zich hard maken voor een sterk toeristisch Laarbeek. En indien gewenst ook een vlag. Dit alles kost de ondernemer niets. Ook dorpshuizen en heemkamers kunnen overigens als ambassadeur optreden.

Nieuwe website
Ondernemers – en ook toeristen – vinden alles wat ze moeten weten op de nieuwe website www.toeristischlaarbeek.nl. Dries: “Die website is een ware inspiratiebron. Het complete lokale aanbod komt aan bod en de site toont alles op een grafisch fantastische manier. Dat was een flinke investering, maar je hebt maar één kans om het goed te doen. Nu is het aan ons om de site actueel te houden en te blijven verrijken met goede, informatieve en inspirerende content.”

Het succes van het door de gemeente Laarbeek gesteunde initiatief Toeristisch Laarbeek valt of staat volgens Dries met de bereidwilligheid van de participanten. “Maar daar maak ik me weinig zorgen om. Vanuit mijn andere lokale rollen ken ik veel ondernemers en ik proef veel enthousiasme. De wil om samen te werken en van dit initiatief een groot succes te maken is ruimschoots aanwezig, daarvan ben ik overtuigd.”

Ook wethouder Joan Briels, die onder meer toerisme in zijn portefeuille heeft, spreekt lovende woorden over het initiatief. “Wij zijn als gemeente blij dat er een frisse wind waait door VVV Laarbeek. We hopen dat veel Laarbeekse ondernemers zich aansluiten bij het project rond gastvrije ondernemers. Al deze mensen zijn potentiële ambassadeurs van al het moois dat Laarbeek te bieden heeft.”

Help je mee om van Toeristisch Laarbeek een succes te maken en word je gastvrije ambassadeur? Meld je dan vlug en gratis aan op www.toeristischlaarbeek.nl.