José en Jean-Paul van Rooi
José en Jean-Paul van Rooi Foto: Mark Barten

Op de koffie bij… Aspergetelers Jean-Paul en José van Rooi

Zakelijk advertorial

Mariahout - Zeg je lente dan zeg je asperges van de familie van Rooi. Al 41 jaar wordt aan de Mariastraat 1 in Mariahout ‘het witte goud’ verkocht. Voorlopig denken Jean-Paul en José niet aan stoppen. Terwijl dochter Valerie vandaag klanten helpt, praten haar ouders enthousiast over asperges.

Natuurproduct
Als je vanuit Lieshout Mariahout inrijdt, kun je er eigenlijk niet omheen. Achter aspergevelden en wapperende vlaggen ligt het huis van Jean-Paul en José, het ouderlijk huis van Jean-Paul waaruit al vanaf 1980 jaarlijks asperges verkocht worden. Het seizoensproduct dat met zorg geteeld en gestoken wordt heeft zijn tijd nodig. “April was extreem koud”, legt Jean-Paul uit. “Onze asperge is een natuurproduct en groeit in de koude grond. Dit jaar moeten we meer geduld hebben. Warmer weer zal de groei bevorderen” Als Jean-Paul praat over goede grond en hoe je de lekkerste asperges kunt telen, zie je zijn ogen schitteren. Het produceren van een mooi streekproduct geeft hem voldoening. Kwaliteit en goede smaak, dat geldt ook voor de aardbeien die hij verkoopt. Producten met karakter die hij zo duurzaam mogelijk produceert. Energie uit zonnepanelen wordt bijvoorbeeld gebruikt om apparatuur op te laten draaien. Hij heeft er lol in om in de omgeving mooie akkers voor asperges te spotten, maar eigenlijk is zijn veld voor molen De Vogelenzang toch wel het mooiste Brabantse plaatje.

Gestopt met varkens, maar asperges blijven
De subsidieregeling sanering varkenshouderijen gaf familie van Rooi de kans om te stoppen met varkens. “Jean-Paul is ontzettend handig”, lacht José. “Hij heeft de schuur zelf afgebroken.” Dat riep wel herinneringen op. Tijdens die werkzaamheden kwam Jean-Paul aantekeningen en snoeppapiertjes van zijn vader tegen. Het was zijn vader die in 1979 met aspergeplanten begon. Jean-Paul was in eerste instantie niet van plan het bedrijf van zijn ouders over te nemen, maar toen zijn vader onverwachts overleed gooide hij zijn carrière om. Nu, jaren later, geniet hij van de veelzijdigheid van zijn baan. Samen met José is hij het gezicht van het bedrijf. José is al veertig jaar bibliothecaresse en weet haar werkzaamheden goed te combineren. Ze hebben warme contacten met Poolse seizoenarbeiders die elk jaar terugkomen. “Leo en Riek waren jarenlang mede het gezicht van het aspergebedrijf, zij waren voor ons onmisbaar.”

Lekkerste asperge op je bord
Als je over een lekker recept begint glundert Jean-Paul. “Een goede asperge heeft niet veel nodig”, lacht hij. “In een pan leggen, horizontaal. Niet helemaal onder water. Zes minuten laten koken en dan tien minuten in het kookvocht laten staan met het deksel op de pan. Dan uit laten lekken op een theedoek en ze het liefst lauwwarm eten. Ik doe er meestal een beetje ketjap op. Heerlijk!” Dol op die smaak raadt hij ook gewokte asperges met ketjap aan. “Maar niet teveel ketjap”, zegt hij. “Je moet de asperge blijven proeven.” José verwijst naar de veelzijdigheid van de asperge. Op www.aspergegerechten.nl zijn goede gerechten te vinden. “Wist je trouwens dat groene asperges dezelfde soort zijn als witte?”, legt José uit. “De groene groeit boven de grond en wordt onder invloed van zonlicht groen.” Het veertigjarig jubileum kon de familie vorig jaar vanwege corona niet vieren. Maar dankzij hun heerlijke asperges krijgen liefhebbers al 41 jaar een feestje op hun bord.