Martien en Nellie Verbakel.
Martien en Nellie Verbakel. Foto: Joost Duppen

Martien en Nellie Verbakel 60 jaar getrouwd: ‘Deel lief en leed samen’

Human Interest

Aarle-Rixtel - Groot feest in huize Verbakel. Martien (85) en Nellie (81) waren namelijk op 17 mei precies zestig jaar getrouwd. Ondanks alle coronabeperkingen heeft het stel kunnen genieten van deze feestelijke dag. Een grote tent in de tuin zoals bij de viering van het gouden huwelijk zit er dit keer niet in. Toch is een klein intiem moment met de eigen kinderen en kleinkinderen al een hele mooie gelegenheden vinden de twee.

Waar het allemaal begon…
Martien en Nellie ontmoeten elkaar voor het eerst op de kermis in Nederwetten, zo’n 65 jaar geleden. Ze houden allebei van dansen en het is daarom niet zo vreemd dat beiden elkaar treffen in de danstent. “Het was een gezellige sfeer toen. De kermis was, eigenlijk net als nu, een plek waar veel jongelui op af kwamen als uitgaansplek. Dat gold dus ook voor ons”, vertelt Martien.

De eerste indrukken zijn positief. Tijdens een nummer van The Blue Diamonds of Harry Belafonte – Nellie weet niet meer precies welk lied het was – dansen de twee met elkaar. “De vonk sloeg toen over”, zegt Martien. Niet veel later krijgen de Nuenense Nellie en de Aarlese Martien verkering.

Trouwdag
Na een relatie van vier jaar besluit het koppel in het huwelijksbootje te stappen. Ze trouwen in Nuenen in het gemeentehuis bij de Heilige Clemenskerk. Het feest later die dag wordt gevierd op de boerderij van Nellies ouders. Nellie herinnert zich dat er zo’n zeventig mensen aanwezig waren op het trouwfeest.

Martien en Nellie nemen op een gegeven moment de boerderij van Martiens ouders op Croy in Aarle-Rixtel over. In het begin bestaat het vee uit varkens, kippen en koeien en later door onder meer specialisatie en verbouwing richt het boerenbedrijf zich op paardensport en het fokken van deze dieren.

“Geef elkaar genoeg vrijheid en steun
en blijf in overleg”

Passie binnen het huwelijk
De liefde voor elkaar én voor paarden is er altijd geweest. Hoewel Martien veel bezig was met zijn paardenpassie, was Nellie vaker bezig met het huishouden en de kinderen. Toch heeft ze genoten van de dieren, hoewel ze niet zo vaak paardgereden heeft als haar man. Martien maakt namelijk nog steeds ritjes. “Het gaat niet meer zo hard als tientallen jaren geleden, maar het blijft een leuke bezigheid”, lacht Martien.

Het geheim van een 60-jarig huwelijk is volgens het gelukkige stel in een paar woorden te omschrijven. Nellie: “Deel en lief en leed samen, geef elkaar genoeg vrijheid en steun en blijf in overleg.”

Hun eigen huwelijk kunnen ze niet in één woord omschrijven, dat blijkt te lastig. “Als we aan ons leven samen denken dan passen de woorden gelukkig, gezelligheid, fijne sfeer en leren van je ups en downs daar goed bij”, zeggen beiden. Of er in de zomer nog een groter feest gaat komen is nog niet bekend. “We leven in onzekere tijden, maar desondanks leven we nog steeds gelukkig in deze prachtige omgeving. Hopelijk houden we het hier nog een tijdje vol”, zegt Martien met een knipoog.

De trouwfoto van Martien en Nellie Verbakel.