Jacco van den Biggelaar racet over zijn eigen mountainbike track
Jacco van den Biggelaar racet over zijn eigen mountainbike track Foto: Mark Barten
FOTO’S + VIDEO

Jacco maakt eigen mountainbike track in achtertuin ouders

Video Sport Foto en Video

Mariahout - Fietsfanaat Jacco van den Biggelaar uit Beek en Donk heeft zich niet verveeld in tijden van corona. Samen met een paar van zijn vrienden en kennissen heeft hij zijn eigen mountainbikebaan in het bos van zijn ouders gemaakt, aan de Hei in Mariahout. Het was hard werken, maar hij is er trots op dat hij dit heeft kunnen realiseren.

JackTrack, zoals de mountainbikebaan heet, is een 700m lange technische mountainbike track die volledig met de hand gemaakt is. Het idee kwam gedeeltelijk doordat Jacco meer tijd had door corona, maar ook nadat hij zijn oude BMX weer teruggevonden had. “Ik had nog een fiets uit 1978 staan en dacht in eerste instantie ‘dat wordt niks meer’. Daar ben ik toch aan begonnen en die heb ik helemaal opgeknapt. Toen had ik wel die fiets, maar kon ik er eigenlijk helemaal niks mee. In eerste instantie was het dan ook de bedoeling om een rechte baan met wat bultjes te maken voor de BMX. Er lag echter zoveel hout, waardoor de ondergrond daar niet geschikt voor was. Dat plan heb ik dus eventjes laten rusten, waardoor ik ben begonnen met een mountainbike track. Mountainbikes rollen wat makkelijker over dit parcours.”

‘Loodzwaar baantje’
Het maken van de mountainbike track heeft Jacco erg veel tijd gekost. “Vorig jaar ben ik in augustus begonnen met bouwen en uiteindelijk was het grootste gedeelte in november klaar. Een maand of vier ben ik er dus wel mee bezig geweest en bijna elk vrij uurtje dat ik had heb ik hieraan besteed. De verfijning is vervolgens wat later gekomen.” Jacco heeft zijn track onder meer aangekleed met allemaal routebordjes, bankjes, een fietsenstalling, naambordjes en een erelijst met de snelste tijd. “Conditioneel is het echt een loodzwaar baantje. Het zijn de hele tijd bochtjes of bultjes en je hebt eigenlijk nergens rust. Als je dit onder de twee minuten kan fietsen dan is dat al heel netjes.” Het record staat nu op naam van Jacco zelf, maar het belangrijkste vindt hij dat je met plezier het rondje fietst.


Ideaal
“Voor mij is dit nu ideaal om een uurtje te trainen. Daarin kan ik me echt moe maken”, gaat hij verder. “Zo hoef ik niet naar Helmond of de Vresselse bossen te fietsen. Die tracks zijn ook vet, maar ik hou ervan om wat te spelen. Daarmee bedoel ik dat ik het leuk vind om met een mountainbike te kunnen springen. Dat mis ik vaak ik een mountainbikeroute. Als ik ergens een verhoging zie, dan probeer ik die altijd wel mee te pakken. Dat haalt het kind in mij weer naar boven.”

Van jongs af aan
Het fietsen is er voor Jacco dan ook met de paplepel ingegoten door zijn vader. “Vanaf mijn vierde fietste ik al en was ik altijd buiten. Vroeger was het altijd BMX’en, maar vanaf mijn achttiende ben ik een beetje begonnen met mountainbiken. Daarna ben ik er niet meer vanaf gestapt. Dat fietsen zit er dus wel in ja, dat heb ik van mijn vader overgenomen. Mijn ouders vinden het nu dan ook prachtig. Die komen bijna degelijks in het bos om even te kijken. Mijn vader fietst zelfs nog regelmatig het rondje wat ik nu heb gemaakt.”

Toegankelijk
In principe is de track toegankelijk voor iedere mountainbiker die zich even uit wil leven. “Als iedereen er netjes mee omgaat dan blijft het voor iedereen leuk. Dat is een beetje de insteek. Het staat niet groots aangekondigd, maar degene die er interesse in hebben weten het wel te vinden.” Laatst hebben BZET de Bosduvels en Laarbeek Actief al een mountainbike-dag georganiseerd, waarbij er in tweetallen een estafettewedstrijd werd gehouden op de Jack Track. “De ene mocht dan pas starten als de ander zijn rondje had gereden. Dat zijn wel leuke dingen. Zo probeer ik zo’n jongens ook te motiveren en zij vinden het helemaal geweldig. Het is mooi als mensen zo enthousiast zijn. Dat geeft ook een stukje waardering”, besluit Jacco.

Voor mensen die eens een kijkje willen nemen naar de JackTrack is er ook een Instagram-pagina aangemaakt: JackTrack.2020

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding