Afbeelding
Foto: Getty Images/iStockphoto

Top 3 tips om hogerop te komen

Zakelijk Ingezonden

Het speelt al een tijdje door je hoofd. Je wil verder, stappen maken, nieuwe uitdagingen aanpakken. Je hebt het gevoel dat je klaar bent voor een volgende fase in je carrière. Meer verantwoordelijkheid, meer erkenning, meer voldoening en natuurlijk meer salaris. Maar hoe doe je dat? Het komt niet vanzelf naar je toe. Om te beginnen is het belangrijk dat je met mensen om je heen praat over je ambities. Ga in gesprek met je leidinggevende en spreek je wensen uit. Misschien weet hij of zij niet eens dat je een functie van Manager ambieert. Wellicht kan je leidinggevende je helpen om de stap omhoog te maken door je voor te dragen aan de directie en een goed woordje voor je te doen. Maar het is bovenal belangrijk dat je zelf weet wat je nou eigenlijk wil. Dus, praat met mensen binnen en buiten je werk. Maak een overzicht van beroepen die je aanspreken. Doe onderzoek naar de wegen die je moet bewandelen om daar te komen. Moet je aanvullende opleidingen volgen? Maak je meer kans bij een andere werkgever? In dit artikel zetten de top 3 tips om hogerop te komen voor je op een rij. Succes!

1. Maak werk van je dromen
Je ideale baan vinden begint met ervan dromen. Kijk in de spiegel en vraag je af wat je wensen concreet inhouden. Probeer vaagheden te vermijden. Leuker, spannender, interessanter, uitdagender werk zegt nog niet veel. Bedenk hoe de ideale combinatie tussen werk en privé er voor jou uitziet. Wees wel reëel, want baantjes waarbij je zo weinig mogelijk doet voor zoveel mogelijk geld zijn schaars. Als je eenmaal helder hebt hoe je graag zou willen werken en leven kun je een richting bepalen. Met dit doel in je hoofd ga je aan de slag. Toets je ideale wereld eens bij een paar mensen en kijk hoe ze erop reageren. Als ze enthousiast zijn ben je op de goede weg, maar ook als ze bedenkingen hebben kun je vasthouden aan je eigen ideeën. Probeer mensen dan te overtuigen waarom het wél een goed idee is. Doe moeite voor je dromen!

2. Netwerken is net werken
Maak een lijst van je plannen en vragen die je nog hebt. Ga ermee naar potentiële werkgevers. Maak een afspraak en onderzoek wat ze zoeken in een kandidaat om in aanmerking te komen voor een functie. Vraag of je een tijdje onbetaald mee mag lopen om te leren. Door dit te doen investeer je in jezelf en in je netwerk. Gebruik je netwerk volop. Zet social mediakanalen in om mensen raad te vragen en ze te laten weten dat je op zoek bent. Hoe meer mensen weten wat je doel is, hoe groter de kans dat er iemand tussen zit die je verder kan helpen.

3. Solliciteren naar de functie van manager
Voor veel mensen is een leidinggevende functie een gedroomde carrière move. Vergeet niet dat je vaak harder moet werken dan de mensen onder je om dingen voor elkaar te krijgen. Denk eraan dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat er op je afdeling gebeurt. En dat jij afgerekend wordt op resultaten. Maar als je mensen voor je weet te winnen zodat ze een stap extra voor je zetten. Als je team straalt binnen een organisatie en met vereende krachten scoort, dan is een functie als manager het mooiste dat er is.