Vlnr: Harrie Naus, Toon Driessens en Bert Staal
Vlnr: Harrie Naus, Toon Driessens en Bert Staal Foto: Martin Prick

Vogelvereniging Laarbeek zet jubilarissen in het zonnetje

Dier & Natuur

Beek en Donk - Harrie Naus en Toon Driessens, beiden 60 jaar lid en Bert Staal, 50 jaar lid worden in de woning van Harrie Naus toegesproken door voorzitter Tom Gruijters. Ook secretaris André Oerlemans is aanwezig. Van de voorzitter krijgen zij het onderscheidingsspeldje uitgereikt, dat hoort bij hun lidmaatschapsjaren. Op koffie en vlaai worden de aanwezigen getrakteerd door Harries vrouw Jo.

Toon
Toon Driessens is al lange tijd geleden 60 jaar lid geweest, maar omdat die huldiging toen een beetje in het water viel, is Toon nogmaals officieel uitgenodigd door het bestuur. Hij vertelt over vroeger, toen het inrichten van een tentoonstelling nogal wat voeten in de aarde had. “We haalden de houten stellingen in Veghel op met een bakfiets, die we leenden van bakker Sjef van Grinsven op Donk. Daarmee trotseerden we volgeladen de lange zandweg van Veghel naar Beek en Donk. We moesten er in die tijd nogal wat voor doen om een mooie tentoonstelling te kunnen houden.” Dat gebeurde voor de Donkse vereniging De Vogelvriend in zaal Heinsbergen op Donk. De Vogelvriend is één van de vele verenigingen op het gebied van vogelhouderij die Laarbeek rijk was. Het was niet altijd gemakkelijk om de vaak qua bestuur en regels uiteenlopende verenigingen te bewegen tot een fusie, omdat er te weinig leden waren, of geen bestuur of geen onderdak. Sommige mensen waren er heel bedreven in alle clubs op één lijn te brengen. Als een kundig persoon op dit gebied moet zeker Peter Meeuws uit Lieshout genoemd worden.

Harrie
Harrie Naus begon in 1960 als aspirant lid, want hij was nog geen 16. Pas in 1961 kon hij daarom officieel lid worden van De Vogelvriend in Donk. Specialiteiten van Harrie zijn rode kanaries , roodbrons en wildzang. Hij is een tijdje voorzitter geweest van de vereniging. Harrie werd lid van vereniging Vogelvreugd in Aarle-Rixtel, waar hij ook toetrad tot het bestuur. Later ging deze vereniging samen met de club uit Lieshout verder als Vogelvereniging Laarbeek. In 2010/2011 werd ook De Vogelvriend onderdeel van de Laarbeekse club. Het thuishonk wordt zaal Van de Burgt in Beek en Donk. Dit alles is mede door Harrie in de verschillende besturen tot stand gekomen. Harrie blijft ook nog een paar jaren lid van de Laarbeekse vereniging en heeft onlangs het besluit genomen om als bestuurslid te stoppen. Te oordelen naar zijn passie, is de liefde voor vogels en kleindieren, konijnen met name, nog lang niet weg. De Laarbeekse vereniging heeft veel aan Harrie te danken als (mede)organisator van vogeltentoonstellingen, lezingen en andere activiteiten. Hij kende iedereen en iedereen kende Harrie.

Bert
Bert Staal is in 1971 lid geworden van De Vogelvriend. Hij begint met grasparkieten en strogele kanaries. Vanaf 1985 legt hij zich toe op zebravinken en tropische vogels. Toen Vogelvereniging Laarbeek ontstond, werd Bert ook daar lid. Hij is altijd actief geweest in de tentoonstellingscommissie binnen de vereniging. Bij de Nederlandse Bond van vogelliefhebbers is Bert een kenner binnen de speciaal groep zebravinken, nu al ongeveer 30 jaar. Ook al een lange tijd is Bert lid van het IVN (Instituut Voor Natuureducatie). Hij is de specialist in het maken van vogelkasten voor mees, gekraagde roodstaart en bonte vliegenvanger. Bert maakt ze en helpt mee met het plaatsen ervan. Dat hij daarin succesvol is, blijkt als bij een controle in de afgelopen septembermaand van de 33 door zijn groep geplaatste kasten, er 26 bezet zijn geweest! “Bert is een bescheiden lid, die nooit te beroerd is om mee te helpen, de vereniging heeft veel aan mensen zoals Bert”, besluit de voorzitter.

De Laarbeekse Vogelvereniging hoopt dit jaar in november weer de bekende tentoonstelling te organiseren in zaal Van de Burgt. De voorzitter spreekt die hoop duidelijk uit, want dat is waar de mensen van Vogelvereniging Laarbeek echt naar toe leven!