Kasteel Croy.
Kasteel Croy.

Waterwandeling bij kasteel Croy

Algemeen

Aarle-Rixtel - Kasteel Croy heeft op tweede pinksterdag, 24 mei, meegedaan aan de landelijke Dag van het kasteel. Het thema van dit jaar is ‘Wat? Water!: De rol van water op kastelen en buitenplaatsen’. Binnen dit thema stond de rol van het water in en om kastelen centraal. Op de website dagvanhetkasteel.nl is veel informatie te vinden over dit thema.

Voor de invulling van het programma is vanwege de huidige maatregelen rond het coronavirus een alternatieve manier bedacht om de cultuur en natuur op het landgoed te ontdekken. Deelnemers konden individueel of met het gezin een waterwandeling maken over het landgoed. Deze waterwandeling geeft op meerdere plekken informatie over de rol van het water voor kasteel Croy door de eeuwen heen. Zo wordt verteld waarom het kasteel juist op deze plek gebouwd is, hoe de grachten vroeger liepen, hoe het waterpeil in de grachten geregeld wordt, waar freule Constance een eilandje had met een theekoepel, wat de gevolgen zijn van teveel of te weinig water (zoals de laatste jaren) en welke maatregel hiervoor genomen zijn en nog veel meer.

Tijdens de dag van het kasteel hebben al veel bezoekers de waterwandeling gelopen. Deze wandeling is ook na de dag van het kasteel in digitale vorm nog beschikbaar.