Ramon Chatrer (l) met Giel Beelen
Ramon Chatrer (l) met Giel Beelen

Hoe is ‘t nou met... Ramon Chatrer

Algemeen

Laarbeek - Vorig jaar won de Aarle-Rixtelse Ramon Chatrer het Groninger Studenten Cabaretfestival. Hij imponeerde zowel jury als publiek en sleepte dan ook de jury-, persoonlijkheids- en publieksprijs in de wacht. Als tijden normaal geweest waren dan zou Ramon met zijn programma ‘Roestplaats’ langs vele theaters in Nederland getrokken zijn. Maar zelfs het ‘nieuwe normaal’ zorgde ervoor dat schouwburgen dicht bleven. Gelukkig zit Ramon niet bij de pakken neer. Normaal, niet normaal of nieuw normaal, Ramon blijft lekker bezig.

Vrijdags vroeg opstaan voor Giel Beelen
Vrijdagochtend, kwart voor 6, Radio NPO Twee. De snooze-stand van de wekkerradio springt aan en terwijl jij je nog een keer omdraait in je bedje is Ramon al een paar uur eerder vertrokken naar Hilversum. In ‘De vroegste ochtendshow van Nederland’ vult hij op vrijdag het laatste kwartier. Ramon nam bij Giel de uitdaging aan om elke week iets te zingen over een actualiteit. Vaak kiest hij voor onderbelichte thema’s zoals; Hoe inbrekers het vergaat nu iedereen thuiswerkt of het lied ‘Strabrechtse Heide’ over een seriemoordenaar die het niet lukte zich aan te geven bij de politie. “Het radioprogramma kwam indirect door mijn winst op het Groninger cabaretfestival”, vertelt Ramon. “Paul Broekema, een Groninger actief bij de BNNVARA Academy, was op zoek naar een stukje cabaret voor het programma van Giel. Hij kende natuurlijk het festival in zijn stad en kwam hierdoor dus bij mij uit.” En al zegt Ramons rijinstructeur dat hij goed vooruit gaat, toch is Ramon elke vrijdag in alle vroegte afhankelijk van een ‘vrijwilliger’ die hem in die kleine uurtjes naar Hilversum brengt. “Het programma geeft een positieve impuls aan mijn werkzaamheden”, zegt Ramon. “Elke week moet ik met iets goeds op de proppen komen.”

Online masterclasses, Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) en KlapstoelKabaret
Ramon nog steeds volop bezig met zijn carrière. Hij is net als veel andere Nederlanders aangewezen op meetings via de computer. Daarbij deed hij veel inspiratie op in de masterclass van Hans Sibbel. De cabaretier uit het duo ‘Lebbis en Jansen’ schrijft onder meer teksten voor ‘Dit is het Nieuws’ van AVROTROS. “Sibbel legt graag uit en heeft veel ervaring”, vertelt Ramon. “Hij leerde dat iedereens eerste gedachte uniek is en daar heb ik in de afgelopen tijd veel mee gedaan.” Als finalist van het Amsterdams Kleinkunst Festival heeft Ramon te horen gekregen dat vanaf 11 juni getourd gaat worden. De vijf acts (vier solisten en een duo) strijden om een plek in de finale. Hopelijk komt Ramon uiteindelijk bij de laatste drie waarmee hij dan om deze felbegeerde prijs kan strijden. Coronaproof is in ieder geval het KlapstoelKabaret waarbij hij samen met onder andere Kiki Schippers, Thijs van de Meeberg, Anne Neuteboom en Pieter Verelst de zomer cultureel gaat verrijken. Een collectief jonge cabaretiers trekt met een mobiele theaterkar langs dorpspleinen, kastelen, kloosters en groene velden om op buitenplekken, waar nog geen podium is, hun kunsten op te voeren. Met een klapstoel onder de arm kan het publiek aanschuiven om een leuke voorstelling te beleven. Voorlopig is de agenda van Ramon goed gevuld.