Afbeelding

Optimalisatie ZOD-wandelroutenetwerk Mariahout

Algemeen

Mariahout - Na een voorbereidingstijd van ruim een jaar is het dan zover. De veelzijdige plannen tot optimalisatie van het wandelroutenetwerk door en rondom Mariahout gaan binnenkort ten uitvoer gebracht worden. Naast de vaste ZOD-onderhoudsploeg ‘Natuur en Recreatie’ hebben nieuwe vrijwilligers zich aangemeld om tijdens NLdoet op 28 mei aan de slag gaan. (Dat geldt ook voor de ZOD-trimbaanploeg die op 29 mei actief zal zijn tijdens NLdoet.) Extra vrijwilligers zijn altijd welkom bij ver. Zorg om het Dorp Mariahout!

Naast het opknappen van de bestaande routes zullen ook routes worden omgelegd, uitgebreid, vervangen en vernieuwd worden. De aanwezige routeborden worden vernieuwd en het Buurthuis zal een toegevoegde startplek worden. Tevens zijn er plannen voor een historische route van 2,6 km. door Mariahout langs authentieke gebouwen, openluchttheater, parken en beelden. Via een QR-code zullen de achterliggende historie en de thema’s ‘Boerenleven, Onderwijzen, Ondernemen, Horeca, Religieus en cultureel erfgoed’ van Mariahout besproken worden. Deze route wordt rolstoel- en kinderwagenvriendelijk en zal langs de ‘Huiskamer’ van het Buurthuis lopen zodat iedereen daar een tussenstop kan maken voor een kopje koffie.

ZOD-werkgroep Natuur en Recreatie
Werkgroep Natuur en Recreatie van Zorg om het Dorp coördineert dit project. Ze besteedt daarbij veel aandacht aan het toegankelijk maken/houden van enkele routes en de bereikbaarheid van unieke locaties als het vennengebied. Daarvoor is ze al enige tijd in overleg met de gemeente Laarbeek. Datzelfde geldt voor gecombineerde fiets/wandelpaden rondom Mariahout.
Voor een overzicht van 10 jaar wandelroutes in Mariahout en de plannen voor 2021 kunt u het uitgebreide conceptplan ‘Optimalisatie ZOD-wandelroutenetwerk Mariahout 2021’ lezen op onze nieuwe ZOD-website. Link: 2021-10-05-Optimalisatie-ZOD-wandelroutenetwerk-2021.pdf (zorgomhetdorp.nl). De opzet van de historische wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’ kunt u vinden in bijlage 1 blz. 16 van het conceptplan. Dit laatste projectplan is opgezet door een brainstormgroep met vrijwilligers uit de ZOD-werkgroepen Aantrekkelijk Mariahout, Foto-archiefgroep Mariahout, Natuur en Recreatie en het bestuur van ZOD.
Het bestuur van ZOD wenst alle vrijwilligers die zich hier voor in gaan zetten veel succes toe.

Subsidies
Zonder subsidies is het niet mogelijk om zo’n groot project te realiseren. Zorg om het Dorp, tevens Dorpsraad Mariahout, is verheugd te kunnen melden dat er al toezeggingen binnengekomen zijn van het Oranjefonds (NLdoet), Stichting Steun Welzijnszorg en het Leefbaarheidsfonds. Er kan hierdoor een start gemaakt worden met de werkzaamheden. Hartelijk dank hiervoor. Zorg om het Dorp hoopt dat andere subsidieverstrekkers zullen volgen om dit veelomvattende conceptplan daadwerkelijk te kunnen realiseren en de recreatie en het toerisme in Mariahout/Laarbeek nog beter op de kaart te zetten; niet alleen voor mobiele maar ook voor minder mobiele mensen.