VIDEO

Beoordeling HPPL ronde 3: portretten en stillevens

Video Het Perfecte Plaatje Laarbeek

Laarbeek - Een ogenschijnlijk makkelijke opdracht voor de kandidaten van Het Perfecte Plaatje Laarbeek: het fotograferen van een stilleven. Alle tijd en ruimte om iets te maken van zelfgekozen voorwerpen. Hoe anders is de tweede opdracht van deze ronde: het maken van een portret. De kandidaten waren er vorige week maar wat druk mee.

Na bekendmaking van de twee nieuwe opdrachten maakt menigeen gebruik van Google. De zoekmachine moet de deelnemers van de fotowedstrijd voorzien van oneindige inspiratie, maar soms komen dezelfde ideeën tot uitwerking. Jurylid Liesbeth van Boxtel gaf het in de vorige ronde al aan als tip: “Zoek eens in een andere taal op Google, je krijgt dan andere voorbeelden.”

Uitdaging
Zodra een idee is ontstaan of uitgewerkt, gaan de kandidaten over tot uitvoering. Alles wordt er aan gedaan om weer een ronde verder te komen bij Het Perfecte Plaatje Laarbeek. De één belt Missieklooster Heilig Bloed om een portret van een non te kunnen maken, de ander laat haar dochter poseren in een bad gevuld met Cola Light. Vrienden, familie en kennissen worden opgetrommeld om vastgelegd te worden op de gevoelige plaat. Bij het maken van de opdracht ‘stilleven’ worden vooral oude spullen verzameld. Wat sommigen aanzagen voor een makkelijke opdracht, bleek het een echte ‘pain in the ass’ te zijn. Van het inschakelen van een kunstatelier tot het leegtrekken van de zolder. Huiskamers worden omgebouwd tot fotostudio’s. Alles voor ‘het perfecte plaatje’. Voorwerpen die netjes op hun plaats blijven staan en niet van gezichtsuitdrukking veranderen. Alle tijd, ruimte en stilte om de perfecte foto te kunnen maken. Toch was het heel erg lastig. Liesbeth van Boxtel waarschuwde vooraf al: “Het is heel lastig om het juiste sfeertje neer te zetten”, waarna ze aanraadde om veel te experimenteren met de camera in sluitertijd, diafragma en iso. De moeilijkheid van de opdracht zat met name in het maken van een goede compositie en het maken van sfeer door middel van belichting. Voor velen een enorme uitdaging.

“Het is heel lastig om het 
juiste sfeertje neer te zetten”

Beoordeling
Aan fotografen Joost Duppen en Liesbeth van Boxtel iedere ronde de lastige taak om alle foto’s te beoordelen. Een foto wordt, zoals eerder geschreven, beoordeeld op meerdere vlakken. Techniek, scherpte, creativiteit, sfeer, onderwerp, compositie, kadrering, perpectief, lichtverdeling en belichting. Allerlei zaken die een foto kunnen laten slagen. De jury is kritisch, maar ook vaak vol lof. Over iedere foto hebben zij hun mening klaar.

Thuiswinnaar
Iedere ronde worden de lezers uitgedaagd om deel te nemen aan de thuisopdracht. Voor ronde 3 was de thuisopdracht ‘stilleven’. Tot winnaar is gekozen Annemarie Rechters. Zij ontvangt een cadeaubon t.w.v. €15,00 van De Hout Studio (www.dehoutstudio.nl).

Het portret dat Olaf Kerkhof heeft gemaakt, ontving de meeste stemmen van de lezer. De jury beoordeelde het met een 8.6
Het stilleven van Sanne van der Linden ontving een 8.5 van de jury en was daarmee de hoogst beoordeelde foto van deze opdracht
De winnende 'thuisfoto' van Annemarie Rechters
Het stilleven van Mark Hardy ontving de meeste stemmen van de lezers
Afbeelding