Wethouder Tonny Meulensteen.
Wethouder Tonny Meulensteen. Foto: joost duppen

Wethouder blij met extra bouwmogelijkheden ‘Dit geeft lucht voor komende jaren’

Algemeen

Laarbeek - Met een grote glimlach vertelde wethouder Tonny Meulensteen onlangs aan de gemeenteraad dat Laarbeek tot 2035 ruim 300 woningen extra mag gaan bouwen. Hierdoor krijgt de gemeente meer mogelijkheden om aan de alsmaar groeiende vraag naar huizen te voldoen.

Dat Laarbeek extra bouwmogelijkheden nodig had, dat kaartte wethouder Tonny Meulensteen eerder dit jaar al aan. Voor de zes riante bouwkavels aan de Pater Becanusstraat in Beek en Donk meldden zich ruim 300 geïnteresseerden. Maar ook de vraag naar ‘gewone’ kavels en huizen blijft onverminderd hoog. Woningen lijken al verkocht te zijn, voordat ze officieel te koop staan.

Tot 2035 mocht Laarbeek van de provincie, die daarover gaat, nog 800 woningen bouwen. Veel bouwprojecten die nu al bekend zijn, vallen daaronder. Zo zitten daar de woningen bij van nieuwbouwplannen als De Klokkengieterij (Aarle-Rixtel), Hoge Regt en Beekse Akkers (Beek en Donk) en 11 appartementen in het voormalige gemeentehuis in Lieshout. Tot 2035 betekende dit dat er nog 106 woningen naast de al bestaande plannen gebouwd kunnen worden. Dit worden er nu dus ruim 400.

Laarbeek is de eerste gemeente in de regio die nu extra bouwmogelijkheden krijgt. “Wij waren de eerste gemeente die met die vraag kwamen. Wij konden ook concreet aangeven wat we tekort kwamen. Wij willen als gemeente door blijven groeien. De afgelopen jaren hebben we woonprojecten naar voren gehaald. We bouwden ongeveer het dubbel aantal woningen dan het langjarig gemiddelde. Concreet zijn dat bijna 200 woningen per jaar in plaats van de geplande 84. De extra bouwmogelijkheden geven geeft lucht voor de komende jaren”, meent wethouder Meulensteen.

De extra woonruimtes die gebouwd kunnen worden, moeten verdeeld worden over alle vier de Laarbeekse kernen en het gaat om inbreidingsplannen. Bestaande locaties die getransformeerd gaan worden. Aan de wethouder nu de taak om te gaan kijken welke locaties in beeld komen voor woningbouw en aan wat voor woningen behoefte is. “De indicatie nu is dat het vooral zou moeten gaan om betaalbare woningen voor jongeren en levensloopbestendige woningen. Het is een uitdaging om te gaan zorgen voor betaalbare woningen waarbij de kwaliteit (duurzaamheid) overeind wordt gehouden. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Daarnaast heeft de gemeenteraad in het verleden ook afgesproken dat 30 procent van de nieuwbouw in Laarbeek sociale huur/koopwoningen moet zijn.”

Wilt u uw mening delen over bouwen in Laarbeek? Wat voor woningen zouden er volgens u gebouwd moeten worden? Vul de enquête in op TipLaarbeek.nl