De jeugd van IVN Laarbeek op bezoek bij de boerderij
De jeugd van IVN Laarbeek op bezoek bij de boerderij

Jeugd IVN op bezoek bij de boerderij

Dier & Natuur

Jeugd IVN op bezoek bij de boerderij

Laarbeek - Het is woensdagmiddag en er is weer een bijeenkomst van de jongste groep jeugd IVN. Dit keer brengen ze een bezoek aan boer Bouw in Lieshout. Ze krijgen een rondleiding een op de boerderij van de boer en zijn vrouw. Er zijn wel 100 koeien en een paar heel kleine kalfjes.

De koeien komen net binnen uit de wei. Ze lopen zelf de stal in want het is gaan regenen en binnen krijgen ze meteen voer. Alle koeien steken hun kop door de ijzeren hekken, netjes naast elkaar en kunnen zo bij het voer. Wat een grote tong hebben ze. Er is een machine die het voer netjes opschuift naar de hekken toe zodat de boer dat niet zelf hoeft te doen. De koeien hebben ook een plaats in de stal waar ze lekker kunnen liggen met zacht materiaal en hooi op de grond. Ze gaan daar herkauwen. Het gras dat ze eten is anders te taai om te verteren. Je ziet dat ze steeds wat voer omhoog brengen door hun slokdarm naar hun mond en daarna zie je hun kaken op en neer gaan. Boer Bouw legt aan de groep uit dat een koe 4 magen heeft. Moeilijk om al die namen te onthouden hoor. Het zijn de pens, netmaag, boekmaag en de lebmaag.

De jeugd mag raden hoeveel water een koe per dag drinkt. Niemand heeft het goed. Het is wel 100 liter! Ze mogen daarna ook bij de machine kijken waar de koeien gemolken worden en krijgen precies uitleg hoe dat gaat. Helaas worden er nu geen koeien gemolken. Dan moeten ze in de avond terug komen. Ze zien later ook hoe het voer van de koeien gemengd wordt. Met een shovel wordt een grote schep ingekuilde snippers mais in een bak gedaan, er gaat krachtvoer bij, wat hooi en andere zaken en daarna wordt alles in een grote mengbak op een tractor gemengd. Dit mengsel krijgen de koeien te eten zodat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen die ze nodig hebben.

Buiten de boerderij, aan de rand van het dak maar ook binnen in de stal op de balken, hebben zwaluwen hun nest gemaakt. Er zijn huiszwaluwen en boerenzwaluwen. De boerenzwaluwen zie je overal binnen in de stal vliegen op zoek naar insecten en ze hebben ook hun nestjes binnen. De huiszwaluwen blijven buiten en hebben hun nesten onder het dak.

Zo heeft de jeugd van het IVN op één middag weer veel geleerd over de natuur en in dit geval over de natuur bij de boerderij.

Vind je natuur ook zo leuk? Misschien is het jeugd IVN dan ook wel iets voor jou! Kijk even op www.ivn.nl/afdeling/laarbeek/jeugd of www.facebook.com/IVNLaarbeek voor meer informatie hoe oud je moet zijn om lid te worden en bij wie je je kunt opgeven. Misschien tot ziens!