Jan en Elly Brouwers
Jan en Elly Brouwers Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Jan en Elly Brouwers 40 jaar getrouwd: ‘We blijven positief’

Human Interest

Tip van Maarten Brouwers uit Lieshout: ‘Op zaterdag 12 juni zijn mijn ouders 40 jaar getrouwd. Vanwege corona en de gezondheidstoestand van mijn moeder, zijn feestelijkheden aangepast. Nieuwsgierig stapt DeMooiLaarbeekKrant op het robijnen echtpaar af.

Lieshout - Jan Brouwers is 67 jaar. Rasechte Lieshoutenaar en vrachtwagenchauffeur. Jarenlang kriskras door Nederland. Veel pk’s onder zijn kont, tonnen staal achter zich aanslepend. Houdt van Pink Floyd, darten en motorraces. Heeft een enorme verzameling balpennen en drinkt z’n Bavaria uit het flesje. Eind 2020 ging hij met pensioen.

Elly Brouwers uit Nuenen is 62 jaar. Zij volgde een opleiding tot modinette, werkte jarenlang op een naaiatelier. Houdt van muziek, handwerken, wandelen, bordspelletjes, heeft een enorme verzameling matroeska’s. Medio 2020, moest Elly in een verzorgingshuis geplaatst worden vanwege haar gezondheid.

Tortelduifjes
Deze tortelduifjes gaven elkaar, het ja-woord op 12 juni 1981. Het weer werkte niet mee. En de trouwauto had onderweg een fikse deuk opgelopen. Hij een knappe, slanke Lieshoutse jongeling van 27, compleet met lange haren, bakkebaarden en een snorretje. Zij, een Nuenense schoonheid van 22 lentes. Ze hadden elkaar leren kennen bij Slegers in Lieshout. Hun eerste zoen wisselden ze uit in de tweedeurs Mini van vriendin Carla. Jan en Elly herinneren zich dat nog als de dag van gisteren. “Je moet wat als je wilt uitstappen uit zo’n krap wagentje”, lacht Jan.

Lieshout
In Lieshout werd juist het nieuwbouwplan Baverde II uit de grond gestampt. Jan en Elly vestigden zich op Hemelrijk 20, waar ze nu nog wonen. Ze kregen er twee kinderen, Maarten en Linda. Die zijn inmiddels ‘uitgevlogen’. Jan en Elly zijn al zeven maanden de trotse opa en oma van Hailey. Is dat genieten? “Echt wel!”, lacht Elly enthousiast.

Maar…
“In 2011 verraste Elly ons met haar onzekere lopen en onschuldige valpartijtjes”, vertelt Jan. “We deden er in het begin wat lacherig over. Dat lachen verging ons, toen we de diagnose hoorden. Ataxie, een sluipende hersenziekte. Alle spieren vallen op den duur uit. Ook die van het spraakorgaan. Er is geen behandeling mogelijk. Dit proces voltrekt zich, terwijl geestelijke vermogens volledig intact blijven. Potje Keezen met de buren wonnen we nog steeds grandioos. Niet dan, moederke?”, lacht Jan. Elly lacht bevestigend.

Het spreekt vanzelf dat in dit interview vooral Jan aan het woord kan zijn. De lichaamstaal van Elly spreekt echter boekdelen. Elly lacht, en doet op haar manier volledig mee met het interview.

Mantelzorg
“Met hulp van de thuiszorg, buren, vrienden en mijn werkgever heb ik mijn rol van mantelzorger en chauffeur nog een tijdje kunnen combineren”, zo gaat Jan verder. “Uiteindelijk moest Elly in een verzorgingshuis worden opgenomen. Het werd Mariëngaarde in Aarle Rixtel. Een moeilijk besluit. Jan gaat elke dag op bezoek. Elly komt elke zondag naar huis. Elke woensdag gaan we naar ons Linda, om Hailey te knuffelen. We blijven positief, maar deze situatie hangt toch een beetje als een donkere wolk boven ons huwelijksfeest.”

Wat er op 12 juni precies gaat gebeuren weten Jan en Elly niet. “Maarten en Linda laten maar weinig los”, lacht Jan. Hoe dan ook, DeMooiLaarbeekKrant wenst Jan en Elly proficiat en … een onvergetelijke dag!

Afbeelding