De Heuvel in Lieshout
De Heuvel in Lieshout Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Presentatie plannen voor De Heuvel in Lieshout: Plan A of Plan B?

Algemeen

Lieshout - Wat moet er gaan gebeuren met de Heuvel in Lieshout? Er liggen nu twee plannen voor. A: een supermarkt met appartementen of B: wonen en recreëren (horeca). Aan de gemeenteraad straks de keuze.

Het was een lange zit, dinsdagavond in het gemeentehuis. Daar werden aan de gemeenteraad de plannen voor de Heuvel in Lieshout gepresenteerd. Raadsleden werden door Rialto (supermarkt en 20-24 appartementen) en Stichting Plan Lieshout (wonen en recreëren) bijgepraat over hoe zij de transformatie van de Heuvel voor zich zien. Raadsleden kregen de kans hun vragen te stellen.

Het plan van Rialto is al langer bekend. De ontwikkelaar heeft ook al een grondpositie in het te ontwikkelen gebied, Rialto is eigenaar van de oude burgemeesterswoning. Tevens heeft het voorlopige koopcontracten voor het oude Rabobank-gebouw en de locatie van de huidige Jumbo. Sinds enkele maanden is daar ook Stichting Plan Lieshout, aangevoerd door Twan van Bommel, Erik Caelen en Marc Janssen. Zij hebben een heel ander idee voor de Heuvel. “Wij komen op voor Lieshout. De Jumbo blijft in ons plan op de huidige plek en op de Heuvel moet ruimte komen voor wonen (tussen de 27 en 41 woningen), recreëren en horeca.” Volgens Caelen zouden de eigenaren van café’s De Koekoek en Van Lieshout, die nu nog in de Dorpsstraat zitten, genegen zijn om mee te gaan naar De Heuvel.

Kritische vragen
Raadsleden stelden kritische vragen aan beide partijen en kregen zo meer inzicht in de plannen. Op de vraag of er kans was op claims als de gemeenteraad voor het plan van Stichting Plan Lieshout kiest was wethouder Tonny Meulensteen duidelijk: “We hebben een intentieovereenkomst getekend in juni 2017. Die was voor twee jaar. Daarna is niets meer op papier gezet. Er is dus geen enkele kans op juridische claims.” Volgens de wethouder bieden beide plannen qua evenementen op de Heuvel dezelfde kansen, alleen zit er bij de ene een supermarkt bij. Raadsleden gaven mee om nog eens goed te kijken naar de plannen en sommigen hopen dat beide partijen samen aan tafel gaan zitten. Ron Verschuren (ABL): “We hebben liever een goed plan dan een slecht plan, neem er je tijd voor.” Ook werden er kanttekeningen gezet bij de realistische haalbaarheid van Plan B, daar moet volgens raadsleden ook goed naar gekeken worden.

Inloopdagen voor inwoners
Op 21 juli zal er in de commissie verder gesproken worden over de Heuvel, waarna de gemeenteraad op 9 september een keuze maakt, is nu de planning. Komende week, op 14 en 16 juni, is er voor de inwoners van Lieshout de kans om bij het Brouwerijcafé de plannen te bekijken en daar hun opmerkingen over te geven. Enkele direct omwonenden van het te ontwikkelen gebied zijn duidelijk in hun mening: “Ik ben fel tegen Plan A”, laat Ben Swinkels weten. “Als gemeente moet je terug naar de kern. Waarom doe je iets?” Erik Relou, die uitkijkt op het oude Rabobank-gebouw, vreest dat als de supermarkt verhuist naar de Heuvel het enorm druk gaat worden met verkeer op en rondom de Heuvel. “Het wordt dan een supermarkt met een regionaal karakter, die voor een enorme toeloop gaat zorgen”, verwacht Roland van de Laarschot. Wil en Marij Beerens zijn tegen beide plannen: “Het moet blijven zoals het is. We leven hier nu in een groene oase met een boomgaard van zo’n 700 vierkante meter.” Elly Kuijlaars ten slotte: “In Lieshout is een groot tekort aan betaalbare woningen, het zou mooi zijn als we die hier kunnen creëren.”