Lieke van Boekel
Lieke van Boekel Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Lieke van Boekel (10) pakt nu al podiumplaats

Sport

Aarle-Rixtel - Ze kart pas twee jaar, reed afgelopen weekeinde haar derde wedstrijd, was het enige meisje in haar klasse en pakte ook nog eens een podiumplaats. Lieke van Boekel uit Aarle-Rixtel verbaasde zondag op haar thuisbaan in Eindhoven menig toeschouwer, en niet in de laatste plaats zichzelf. De tienjarige coureur kende zo een uitstekend begin van het Nederlands kampioenschap in de Rotax Max Micromax-klasse.

Een beetje verbouwereerd deed ze zondagmiddag haar verhaal. “Dit is pas mijn derde race ooit”, zei ze. “Ik had verwacht dat ik een beetje achteraan zou rijden of zo.” Hoe het dan kon dat ze erin was geslaagd derde te worden? Ze hield er een heel nuchtere logica op na. “Omdat ik heel veel mensen heb ingehaald. “En er waren er ook een paar rijders paar uit de baan gegaan. Ik heb ook wel goed gestuurd, denk ik. En ik heb hier ook al vaak getraind.”

Logisch, want als Aarle-Rixtelse is de baan in Eindhoven de dichtstbijzijnde buitenbaan. Wat op het eerste gezicht misschien wat minder logisch lijkt, is dat Lieke is gaan karten. Op zo’n jonge leeftijd nog wel en tussen bijna alleen maar jongens. “Mijn vader had mijn zusje en mij in Berghem in een huurkartje gezet”, luidde Liekes verklaring. “Hij had daar ook veel gereden, heeft zelf ook gekart. We vonden het zo leuk dat papa en mama een eigen kart hadden gekocht. Dat was een viertakt en daar hebben we heel veel in gereden. En toen ging mijn zus over naar de Minimax-klasse en ik naar de Micromax. Ik vind het inhalen erg leuk, en het achter iemand aanrijden en het leren racen. De snelheid maakt me niet zoveel uit. Juist in de bochten als je moet remmen kun je iemand inhalen.”