Deelnemers aan een andere editie van de cursus Politiek Actief.
Deelnemers aan een andere editie van de cursus Politiek Actief.

Interesse in politiek? Volg de cursus Politiek Actief

Algemeen

Laarbeek - Heb je altijd al interesse gehad in hoe de gemeente wordt bestuurd? Wil je weten wat raadsleden doen, wat de rol van wethouders en burgemeester is? En wat doen ambtenaren nu eigenlijk allemaal op het gemeentehuis? Wat kan de gemeente doen voor haar inwoners? Ben jij de persoon die zichzelf deze vragen stelt, dan is de gratis cursus Politiek Actief zeker iets voor jou.

Na de zomer start de vierde editie van de cursus Politiek Actief. Op maandag 20 september, donderdag 30 september, en donderdag 7 en 14 oktober krijgen deelnemers aan de cursus van onder meer raadsleden en burgemeester Frank van der Meijden inzicht over hoe de gemeentelijke politiek werkt. “We willen mensen nog meer interesseren voor politiek, politiek dichter bij de mensen brengen. Daarnaast stelt het politieke partijen ook in staat om mogelijk nieuwe mensen te werven”, geeft burgemeester Frank van der Meijden aan. Inmiddels zitten er in de gemeenteraad mensen, die in het verleden hebben deelgenomen aan de cursus, zoals Ronnie Tijssen (PNL), Nicole Verhoeven (De Werkgroep), Bas van Sinten (ABL). “Maar we merken ook dat mensen die niet direct een rol willen spelen in de politiek zich aanmelden voor de cursus. Zij krijgen een inkijk in hoe het democratische bestel werkt. Het gaat om bewustwording en besef. De reacties die we van eerdere cursisten kregen, was dat mensen aangenaam verrast zijn en dat ze het leuk vinden om te doen.”

Per cursus zijn er zo’n 20 tot 25 plekken beschikbaar. Als deze cursus vol zit, komt er hoogstwaarschijnlijk een volgende. In de afgelopen jaren is de cursus ook al diverse keren gegeven en hebben in totaal ruim zestig inwoners met veel enthousiasme hieraan deelgenomen. Met de verkiezingen (maart 2022) voor een nieuwe gemeenteraad in aantocht biedt de gemeente deze cursus nu opnieuw aan.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten met elk een ander thema. Naast theoretische kennis, is er bijvoorbeeld ook een training in debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Politici en bestuurders wisselen kennis en ervaringen uit.

Maandag 20 september: introductie/kennismaking en positie gemeente in het openbaar bestuur
Donderdag 30 september: gemeenteraad, ambtelijke organisatie en ondersteuning gemeenteraad
Donderdag 7 oktober: Workshop debatteren
Donderdag 14 oktober: bijwonen raadsvergadering en uitreiken certificaten.

De bijeenkomsten beginnen telkens om 19.30 uur en duren tot ca 22.00 uur en vinden plaats in de politieke arena van de gemeente: de raadszaal van het gemeentehuis. Inwoners van Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Lieshout en Mariahout kunnen gratis aan de cursus deelnemen. Je moet natuurlijk wel geïnteresseerd zijn in de lokale politiek. Of je daarin uiteindelijk ook actief wordt, is natuurlijk helemaal aan jou. Heb je interesse? Stuur dan een mail met je contactgegevens naar: René van Heijnsbergen (griffier), rene.v.heijnsbergen@laarbeek.nl. Heb je nog vragen, bel dan even (06 53713203).