De kruising N615 / Deense Hoek in Lieshout, deze wil de gemeente veiliger gaan maken.
De kruising N615 / Deense Hoek in Lieshout, deze wil de gemeente veiliger gaan maken. Foto: Mark Barten

Gemeente wil weer investeren: ‘We gaan met vol vertrouwen de toekomst in’

Algemeen

Laarbeek - Nadat de gemeente enkele jaren op rij vooral de hand op de knip moest houden, kan en wil het college van burgemeester en wethouders komend jaar weer investeren in de gemeente. Dit blijkt uit de presentatie van de Kadernota, waarin de plannen voor 2022 zijn beschreven. De gemeenteraad heeft wel het laatste woord over deze investeringen.

De afgelopen jaren ging het de gemeente Laarbeek financieel niet voor de wind. Onder meer de ozb moest fors verhoogd worden om het huishoudboekje sluitend te kunnen maken. 2020 sluit de gemeente nu eindelijk weer af met een positief resultaat: een overschot van 943.000 euro. Deze gelden zullen terugvloeien naar de algemene reserve, zo gaf wethouder Tonny Meulensteen aan. Ook burgemeester Frank van der Meijden is tevreden met de goede financiële situatie van Laarbeek. “Met trots en overtuiging presenteren wij deze plannen. Laarbeek heeft altijd goed op de centjes gepast. In het verleden hebben we een inhaalslag moeten maken (verhoging ozb, red.). Nu gaan wij vol vertrouwen de toekomst in.”

In het oog springende projecten
De meest in het oog springende projecten die in 2022 moeten worden opgepakt, zijn de aanpak (veiliger maken) van de kruising Deense Hoek/N615 in Lieshout en de renovatie van het kerkplein in Aarle-Rixtel. Hiervoor wil de gemeente respectievelijk 400.000 en 500.000 euro uittrekken. Wat betreft de herinrichting van het kerkplein in Aarle-Rixtel is verantwoordelijk wethouder Joan Briels duidelijk, hij wil twee vliegen in een klap slaan. “Het plein zelf willen we beter inrichten en verfraaien en vergroenen.” Nu is het plein bovenal een parkeerplek, het idee is om het meer onderdeel van de omgeving te laten worden zodat er ook activiteiten zouden kunnen worden georganiseerd. “Daarnaast willen we ook het weggedeelte voor het plein aanpakken”, geeft Briels aan. “De Dorpsstraat is al jarenlang een enorme drukke weg, met veel doorgaand verkeer. .We gaan het plein min of meer de weg optrekken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van drempels. Daarmee willen we de snelheid uit het verkeer halen.” Daarmee wordt automobilisten ontmoedigd om de Dorpsstraat als doorgaande weg te gebruiken.”

Voor de Deense Hoek is de gemeente ook afhankelijk van de provincie, eigenaar van de N615. Wethouder Meulensteen: “De provincie doet nu onderzoek naar de aanleiding van de ongelukken die er gebeuren. De gemeente reserveert alvast 400.000 euro. “We hopen samen een goede oplossing te vinden voor de kruising. Dat kan een rotonde zijn, of een verkeerslichtinstallatie.”

Niet direct zichtbaar, wel belangrijk
Naast deze twee grotere projecten wil het college nog veel meer realiseren, zaken die wellicht niet direct zichtbaar zijn, maar wel net zo belangrijk, volgens de burgemeester en wethouders. “Het is belangrijk dat we na deze coronaperiode de jeugd weer naar buiten krijgen”, geeft Monika Slaets aan. “Daarvoor zoeken we naar nieuwe plekken waar jongeren en kinderen elkaar kunnen ontmoeten.” Daarnaast blijft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Briels: “We lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid, maar dat kunnen we als overheid niet alleen. We gaan de dorpen in en gaan in gesprek met de samenleving. We willen samen bekijken hoe we die verduurzaming op een verantwoorde manier kunnen doen.”

Nu de economie ook weer volop aan het draaien is, gaat de gemeente ook op dat vlak verder kijken. “Bemmer IV wordt in ijltempo volgebouwd. We zien dat ondernemers, ook van buiten Laarbeek, hier graag willen investeren en zich hier willen vestigen. We gaan kijken wat na Bemmer IV de juiste locatie is”, geeft wethouder Meulensteen aan.

De ozb zal, zoals eerder al was afgesproken, stijgen met 3 procent. Dit is inclusief de inflatiecorrectie. Aan plannen dus geen gebrek bij het college. Op 8 juli gaan de wethouders hierover in gesprek met de gemeenteraad, zij zullen uiteindelijk moeten instemmen met de geplande investeringen.

Het kerkplein in Aarle-Rixtel.