Afbeelding

Dorpsraad Beek en Donk met hoge verwachtingen weer van start

Algemeen

Beek en Donk - ’De Dorpsraad is er voor u. Alle inwoners van Beek en Donk kunnen bij de Dorpsraad terecht voor het aandragen van ideeën en het opstarten van initiatieven. De Dorpsraad helpt de inwoners door mee te denken, mee te beslissen en medeverantwoordelijkheid te dragen op het gebied van leefbaarheid.’ Mooie woorden op de website van Dorpsraad Beek en Donk maar het afgelopen jaar waren er veel activiteiten die afgelast moesten worden of alleen in beperkte vorm door konden gaan.

Toen de versoepelingen rondom corona elkaar in rap tempo opvolgden, werd het tijd voor de Dorpsraad om activiteiten weer op te pakken of uit te breiden en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Tijd ook om te onderzoeken of alle in het verleden gemaakte afspraken met de gemeente nog actueel zijn of om aanpassingen vragen. Ook de dorpsraden van Lieshout, Aarle-Rixtel (Dorpsplatform) en Mariahout (Zorg om het dorp) vonden het nu een geschikt moment om hierover met elkaar van gedachten te wisselen.

Gezamenlijk overleg
Tijdens een gezamenlijk overleg van de vier dorpsraden op 10 juni werd daarom het inmiddels tienjaar geleden gesloten convenant met de gemeente zorgvuldig bekeken en werden voorstellen gedaan voor wijzigingen en aanpassingen. Hierbij kwam naar voren dat er veel behoefte is aan een begrippenlijst in de inleiding van dit aangepaste convenant, zodat iedereen precies weet wat bedoeld wordt met bijvoorbeeld: leefbaarheid, participatie etc. Verder waren de dorpsraden het erover eens dat één aanspreekpunt bij de gemeente, een coördinator die op de hoogte is van allerlei activiteiten in de afzonderlijke kernen en de contacten tussen de dorpsraden en de gemeente onderhoudt, een grote meerwaarde heeft voor alle dorpskernen. Op 14 juni volgde een overleg van de vier dorpsraden met het college van burgemeester en wethouders en naar aanleiding daarvan ontstond een conceptconvenant dat nu bij de gemeente ligt.

Dorpsraad Beek en Donk heeft goede hoop dat door de duidelijkheid die zal ontstaan na aanname en ondertekening van het nieuwe convenant, er nog meer ruimte komt voor een goede samenwerking met de gemeente, de dorpsraden en de inwoners van Laarbeek. Inwoners van Beek en Donk die daadwerkelijk mee willen denken, worden intussen van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen op de website van de Dorpsraad Beek en Donk en kunnen zich aanmelden voor de Denktank of contact opnemen met een van de bestuursleden, zie daarvoor: www.dorpsraad-beekendonk.nl.