Peter Bakx
Peter Bakx Foto: Martin Prick

Peter Bakx stopt als locatiedirecteur van De Laarbeecke: ‘Een directeur moet een groot empathisch vermogen hebben’

Algemeen

Beek en Donk - Peter Bakx woont in Veghel en is inmiddels opa van 6 kleinkinderen. Aan zijn 46-jarige loopbaan in het onderwijs komt op 1 augustus een einde. Dan stopt hij als locatiedirecteur op het Commanderij College de Laarbeecke in Beek en Donk.

De loopbaan van Peter Bakx begint in 1975 als hij slaagt voor het diploma onderwijzer aan de Pedagogische Academie. Na amper een jaar in de derde klas, groep 5 is dat tegenwoordig, wordt hij gevraagd om les te komen geven aan het ITO (Individueel Technisch Onderwijs) in Uden. “Daar heb ik het vak geleerd, want als je tegen die jongens niet consequent was, ging je onderuit. De moeilijkere groepen, dat vond ik een uitdaging.” Daar wordt Peter teamleider en dat smaakte naar meer. Op het Commanderij College komt op dat moment in Gemert een vacature vrij als adjunct-directeur begeleiding en organisatie. Na enige tijd komt hij naar Beek en Donk als locatieleider. Daar haalt hij met de school goede resultaten, bijna iedereen slaagt binnen de tijd die ervoor staat. De vijver van de school heeft toen nog een grote rol gespeeld, maar daarover later meer. Vervolgens wordt hij gevraagd zijn methode toe te passen op de Havo-afdeling. Door een bestuurlijke reorganisatie keert hij als directeur terug naar Beek en Donk.

Publiciteit
“Een directeur moet een groot empathisch vermogen hebben om zijn team te kunnen coachen en dat vraag ik ook van mijn team ten opzichte van de leerlingen.” Peter stelt zich als doel dat de leerlingen zó worden begeleid dat ze zelf de touwtjes van hun eigen leerproces in handen nemen. Door teveel teleurstellingen kan het zijn dat een kind geen doel meer ziet in zijn schoolleven en het bijltje erbij neergooit. Door op school zowel een klassenbegeleider als een coach aan te stellen voor de leerlingen wordt dit stramien doorbroken. De klassenbegeleider zorgt voor een positieve dynamiek in de klas. De coach praat één op één met het kind om het te begeleiden in de onderwijsloopbaan. Daarbij is het nodig alles in het leven van de leerling mee te wegen, om te komen tot een zo goed mogelijke motivatie en werkhouding. Deze manier van werken werpt veel vruchten af en zorgt ervoor, dat de resultaten op De Laarbeecke goed blijven. Als voor de eerste keer het aantal van 100 procent geslaagden wordt bereikt, heeft Peter beloofd in de vijver te springen. Dat is dan ook onder grote belangstelling gebeurd en heeft de school veel publiciteit opgeleverd.

Methode
Het laatste jaar heeft de corona-crisis geleerd dat leerlingen op afstand les kunnen krijgen. “Ook is duidelijk geworden dat de aandachtscurve (de tijd dat een kind zich aaneengesloten kan concentreren zonder afgeleid te raken, red.) van de meeste kinderen niet langer dan een half uur is.” Op dit moment speelt de directie met de gedachte om flexibele lesuren te maken, die kort zijn als het kan en lang als het nodig is. Ideeën heeft Peter nog genoeg. Als hij straks verlost is van een overvolle agenda, wil hij misschien lezingen gaan geven over zijn methode of ze verwerken in een boek. Naast de hobby’s fotografie en modelspoortechniek zal dit de tijdinvulling gaan worden van Peter Bakx.

Op 13 juli is er in verband met corona een bescheiden online-afscheidsreceptie. Mensen, die afscheid willen nemen zijn welkom, maar dienen zich eerst aan te melden via het e-mailadres van de school, delaarbeecke@commanderijcollege.nl.

2015: 100% geslaagden op het Commanderij College Laarbeek. Peter Bakx komt zijn belofte na