Elise (Beek en Donk), Rachel (Mariahout), Evy (Mariahout), Romé (Erp), Fien (Lieshout), Nina (Mariahout), Fenna (Mariahout).
Elise (Beek en Donk), Rachel (Mariahout), Evy (Mariahout), Romé (Erp), Fien (Lieshout), Nina (Mariahout), Fenna (Mariahout).

Jeugdige ambities: Toneeltournee door Nederland

Algemeen

Mariahout - Het openluchttheater in Mariahout; een prachtige plek om te zijn als bezoeker, maar ook als toneelspeler. Elise, Rachel, Evy, Romé, Fien, Nina en Fenna repeteren er elke woensdagavond. Deze zeven gezellige meiden vertelden na hun repetitie wat meer over wat ze als toneelspelers precies doen.

“Wij maken voornamelijk sprookjestheater. Op dit moment zijn we aan het repeteren voor een voorstelling genaamd Peter Pan”, vertellen de meisjes. “Onze voorstellingen zijn echte gezinsvoorstellingen. Vooral in deze corona-tijd is het belangrijk om mensen op te vrolijken vinden wij. Tijdens de corona-tijd hebben we een lange tijd niet meer kunnen optreden en repeteren, dat vonden we ontzettend jammer en het was een groot gemis. Eind maart mochten we het toneelspelen weer oppakken en dat lieten we ons geen twee keer zeggen! Op dit moment mogen we tijdens de repetities ook weer belangstellenden ontvangen, maar dat bestaat op dit moment vooral uit (oud)leden van de toneelvereniging. Voor volwassenen is het theater helaas nog steeds niet toegankelijk, wat we enorm jammer vinden aangezien de ouders ook graag wel eens een kijkje kwamen nemen.’’ Wat deze meiden het leukste vinden aan toneelspelen? “Je kunt iedereen spelen die je wilt zijn.’’ Het woord ‘gezelligheid’ wordt ook vanuit alle kanten geroepen.

Mariahout aan de top
De meiden zijn erg enthousiast als het over het Openluchttheater in Mariahout gaat: ze vinden het geweldig mooi. Naast Mariahout spelen de dames ook op andere locaties zoals Heeswijk-Dinther, Valkenburg en Zeist. Van alle openluchttheaters waar ze ooit zijn geweest, heeft het Openluchttheater Mariahout toch echt hun voorkeur. Het Openluchttheater Mariahout zouden ze wel elke dag willen spelen al is het bezoeken van een ander theater wel spannend, het podium is overal weer anders. Het Mariahoutse theater is hun thuisbasis: het is ‘oud en vertrouwd’.

Tournee
In de eerste drie weken van de zomervakantie gaan de dames op tournee door heel Nederland. “Wat het tournee zo leuk maakt is dat we steeds op een andere locatie zijn en er telkens ander publiek is, waardoor we veel variatie aan reacties van de toeschouwers ervaren.” Een vaste planning hoort er natuurlijk ook bij: “We verzamelen dan ‘s ochtends bij het Openluchttheater, waarna we met busjes of auto’s naar een ander theater worden gebracht. Als we daar zijn aangekomen zetten we alles klaar en gaan we lunchen. Wanneer het publiek er dan eindelijk is kunnen we beginnen met spelen. Na het optreden ruimen we alles netjes op en rijden we weer terug naar huis.” De meiden moeten toegeven dat het erg intensieve dagen zijn, maar desondanks kijken ze er enorm naar uit!