Maandagsoos ‘Bezige Bijen’ heeft een nieuw bestuur, bestaande vlnr. uit Jolande Lijnema, Toos Verhoeven, Hetty van Leuken,  Anneke Vialle en Mariet Vogels
Maandagsoos ‘Bezige Bijen’ heeft een nieuw bestuur, bestaande vlnr. uit Jolande Lijnema, Toos Verhoeven, Hetty van Leuken, Anneke Vialle en Mariet Vogels

Goede doorstart ZOD-vrijwilligers in Mariahout

Algemeen

Mariahout - Nu het weer mogelijk is elkaar te ontmoeten zijn diverse werkgroepen van Zorg om het Dorp (ZOD) weer van start gegaan. Voor de maandagsoos ‘Bezige Bijen’ heeft het nieuwe bestuur bestaande uit Jolande Lijnema, Toos Verhoeven, Hetty van Leuken, Anneke Vialle en Mariet Vogels de voorbereidingen en de eerste bijeenkomsten al weer achter de rug. Nieuwe gasten zijn welkom op maandagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur in het Buurthuis. Loop gerust even binnen om te buurten, kaarten en/of creatief actief te zijn.

ZOD-werkgroep Kermis verzorgde op 19 juni, samen met Laarbeek Sportief, een Sportieve Stoere Kermis. Dit bleek een groot succes, zeker omdat ook leerlingen van groep 8 op de prinsenwagen van de carnavalsclub ‘De Heikneuter’ door de straten van Mariahout werden rondgereden. Ze voelden zich nog even prins, prinses, raad van 11 en/of hofnar van het ‘coronaseizoen’ 2020/2021.

Dorpsondersteuningsteam
Het ZOD-dorpsondersteuningsteam is bijeen geweest samen met de dorpsondersteuner. Besproken is hoe de hulpverlening door te zetten, de noodzaak om het eetpunt weer op te starten, de zoektocht naar een vrijwilliger voor de adviesraad Sociaal Domein en de vraag naar gastvrouwen/heren voor het Buurtrestaurant in het Buurthuis. Ook zal de duofiets verder gepromoot worden en maatjes worden gezocht. Het onderwerp wonen en zorg in Mariahout staat blijvend op de agenda van dit team.

Het bestuur van ZOD is op diverse fronten actief. Allereerst heeft het een datum vastgesteld voor de ledenvergadering van 2021. Deze zal plaats vinden op maandag 27 september. Zet deze alvast in uw agenda. Ook heeft het bestuur (als dorpsraad Mariahout) vooroverleg gehad met de andere dorpsraden en een week later gezamenlijk met de wethouders. Onderwerpen als verkeer, wonen, buitengebied, energietransitie en communicatie kwamen aan de orde. Tijdens de bestuursvergadering kwamen onder andere de onderwerpen horeca in Mariahout, wonen, verkeer, ZOD-werkgroepen, dorpsservicecentrum Buurthuis en voortgang Energietransitie aan de orde.

Mooie subsidies
Er is al hard gewerkt om het wandelroutenetwerk door en rondom Mariahout te optimaliseren. Zorg om het Dorp heeft hiervoor subsidie toegezegd gekregen door Stichting Steun Welzijnszorg, Stichting Buitengebied van Ondernemersfonds Laarbeek en het coöperatieve fonds van de Rabobank Helmond Peel Noord. Hartelijk dank hiervoor.

ZOD-vrijwilligers zijn ondertussen hard aan het werk om de grote diversiteit aan doelen te realiseren. Zo verzamelen zij achtergrondinformatie voor de historische wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’ alsmede voor de gecombineerde fiets/wandelroute rondom het dorp. Over de bereikbaarheid en toegankelijkheid van paden en locaties, voor iedereen, hoopt werkgroep Natuur en Recreatie vorderingen te kunnen maken in samenspraak met de gemeente. Inclusie staat hoog op de agenda in Mariahout.