Mevrouw Swinkels onthult het gedicht van Wim Daniëls.
Mevrouw Swinkels onthult het gedicht van Wim Daniëls. Foto: Joost Duppen

‘De zorg is prima en het eten is lekker’

Algemeen

Tekst: Martin Prick
Foto’s: Joost Duppen

‘Samenwerking op gebied van wonen, thuisgevoel en schitterend resultaat’. De loftuitingen van wethouder Monika Slaets waren niet van de lucht bij de opening van de buurtkamer en de beweegtuin bij Zonnetij.

Aarle-Rixtel - Wocom, De Zorgboog en de gemeente Laarbeek waren de drie spelers die ervoor hebben gezorgd, dat veel ouderen zich prima op hun gemak voelen in Zonnetij. De samenwerking werd onderstreept door de opening van de buurtkamer en een beweegtuin gericht op ouderen bij het complex aan de Heindertweg in Aarle-Rixtel. Vooral de combinatie van te huren - grote - appartementen en zorg in de buurt is belangrijk geweest voor het slagen van dit project. Mensen die in het complex een woning huren hoeven niet oud te zijn of een beperking te hebben. Twee-derde van de woningen in het complex worden door Wocom verhuurd aan belangstellenden. Om woningen te verhuren binnen een bestaand complex is nieuw voor Wocom. “Er moeten varianten op wonen kunnen komen, we zijn steeds op zoek naar nieuwe ideeën”, aldus directeur-bestuurder Mirjam Kräwinkel. 

De Zorgboog, vertegenwoordigd door bestuurder Wil van de Laar, staat open voor nieuwe concepten: “Er is een enorm tekort aan verpleeghuisplaatsen, we zijn blij met nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Er bestaat een ‘magic mix’ van zorgbehoevenden en niet-zorgbehoevenden. Zolang ongeveer 60 procent van de bewoners van een complex geen beroep hoeft te doen op constante zorg is het goed om te wonen. Wordt deze groep kleiner, dan wordt er teveel op de zorgverleners geleund en niet op elkaar. Ontlasten van zorgverleners gebeurt automatisch in de op deze manier ontstane samenlevingsgroepen”.

Buurtkamer en beweegtuin
Op de binnenplaats van Zonnetij is een beweegtuin gerealiseerd. Daarvoor heeft de groep rond Jan Dekkers zich hard gemaakt. “Toen erover gepraat werd welke plaats in Aarle-Rixtel geschikt was voor een beweegtuin voor ouderen, heeft Jan meteen deze plaats naar voren geschoven’’, aldus Kim van Uden, coördinator van de samenwerking tussen de drie groepen. De beweegtuin voorziet in een behoefte, want er wordt al druk gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Om de gemeenschapszin te bevorderen is er in Zonnetij een buurtkamer ingericht. Die is bedoeld voor iedereen die er gebruik van wil maken, uiteraard met name gericht op de bewoners. Zo was er na de feestelijke opening een feestelijke bijeenkomst van een groep mensen ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van mevrouw Biemans.

Goed toeven
Of het fijn wonen is? Mevrouw Swinkels-Jeurgens (van de bakkerij) is de eerste bewoner via het nieuwe concept. Ze vindt het komen wonen in Zonnetij een prima stap in haar leven. “De zorg is prima en het eten is lekker”, vertelt de van een rolstoel afhankelijk geworden bakkersvrouw. Aan haar dan ook de taak om het korte gedicht van Wim Daniëls, die voor de gelegenheid even op bezoek is gekomen, te onthullen. ‘Een dorp is vooral dorps door zijn dorpelingen’, zo begint het gedicht. Treffender kan dit initiatief niet worden samengevat, mensen uit het dorp moeten zorgen dat hier een dorps gevoel ontstaat, waarin het voor eenieder goed toeven is.

Zonnetij, heindertweg, aarle-rixtel. Opening   (foto: joost duppen )