Beekse brug
Beekse brug

Problemen Beekse brug: provincie was verrast door monumentale status gronden kasteel Eikenlust

Algemeen

Laarbeek - De meest gewenste oplossing om de verkeersproblemen bij de Beekse brug tegen te gaan, was het verleggen van de aansluiting van de Bosscheweg met de N615. Verkeer zou dan niet meer direct na de brug links afslaan naar de Bosscheweg (wat tot veel oponthoud leidt) , maar dit zou een stuk noordelijker moeten gebeuren. Met een voorsorteerstrook, zodat doorgaand verkeer geen last meer heeft van afslaand verkeer. 

De nieuwe weg zou dan een stuk over de gronden moeten komen die nu bij kasteel Eikenlust horen. Maar de provincie had geen rekening gehouden met de monumentale status, die ook voor de gronden geldt. “We kunnen ons wel voor de kop slaan, dit hadden we ook niet zien aankomen”, vertelde een woordvoerder van de provincie woensdag in de commissie Ruimtelijk Domein. Want het gevolg is nu dat het volledig afsluiten van de aansluiting van de Bosscheweg met de N615 de voorkeur heeft van de provincie om de verkeersdrukte aan te pakken. 

Afsluiting van de Bosscheweg zal, volgens berekeningen, leiden tot een toename van doorgaand verkeer door de kern van Beek en Donk leiden met zo’n 800 voertuigen per etmaal: van 5100 naar 5900. Voor alle politieke partijen een zeer onwenselijke ontwikkeling, dit gaat namelijk ten koste van de veiligheid en het woongenot in Beek en Donk. 

Nu de provincie zijn voorkeur heeft aangegeven, is het dan helemaal niet meer mogelijk om de aansluiting te verschuiven? Volgens wethouder Tonny Meulensteen is er nog een klein gaatje. “De gedeputeerde heeft toegezegd dat hij zich nog wel wil laten overtuigen om te kijken of die variant echt niet meer mogelijk is. De afsluiting van de Bosscheweg lijkt nu de meest reële variant, maar zolang er een gaatje is, willen we uitzoeken of het toch mogelijk is om de aansluiting op te schuiven.”